Jeroen te Braak (45) is blind en op zoek naar een baan. Hiervoor krijgt hij tips van de gemeente. Hem wordt aangeraden om te gaan solliciteren op vacatures als verkeersregelaar, buschauffeur en heftruckchauffeur. 

Hij trok na meerdere pogingen om het misverstand op te lossen ten einde raad aan de bel bij het televisieprogramma De Monitor en prompt werd er wel serieus naar zijn klachten geluisterd.

De Monitor maakte afgelopen weekend het verhaal bekend waarop de gemeente heeft laten weten niet te begrijpen hoe dit heeft kunnen gebeuren. De politiek heeft inmiddels vragen gesteld aan het college van B&W.

“Het is heel vreemd dit”, zegt Te Braak tegenover De Monitor. “Ik ben bij de gemeente geweest en ze weten dat ik blind ben. Maar ze blijven me van dit soort vacatures toezenden. Ik heb al eerder bij hen aan de bel getrokken dat dit niet kan, maar dat maakt niet uit. Het gaat maar door. Blijkbaar ben ik gewoon een nummer in het systeem en is niet bekend dat ik een handicap heb omdat ik niet een uitkering voor gehandicapten heb.”

Ernstige kwestie

De fracties van de PvdA en D66 hebben kennis genomen van de rapportage en vinden het een ernstige kwestie. “Het is een verspilling van iemands talent die daardoor in zijn waardigheid wordt aangetast. Het is daarnaast ook verspilde moeite en verspild belastinggeld.”

Het artikel suggereert volgens de partijen dat deze zaak niet de enige is en willen onder andere weten hoe het kan dat iemand meerdere keren aan de bel trekt en daar vervolgens niks mee is gebeurd.