Bert Deun (74) heeft zijn luxe haarsalon Deun Hairstyling aan de Voorstraat verkocht. Binnenkort prijkt er op de gevel de naam van Novelli Kappers en is na tachtig jaar de naam Deun uit het Utrechtse straatbeeld verdwenen. “Ik heb alles uit het vak gehaald.”

Deun is een echte Utrechtse kappersfamilie en al vier generaties actief in het kappersvak. De eerste twee generaties waren voornamelijk herenkappers maar met de komst van de ‘Permanent Centrale’ in 1937 kwam de echte bekendheid van deze creatieve ondernemers.

In de jaren zestig zette Jan Deun de zaak op de Amsterdamsestraatweg voort en Bert Deun besloot in het centrum een luxe kapsalon te beginnen.

“De laatste weken is mij veel gevraagd of ik het jammer vind dat de naam verdwijnt”, vertelt Deun. “Maar eerlijk gezegd doet het mij niet zoveel. Ik blijf zelf immers Deun heten. Misschien moet het besef nog binnenkomen. Maar mijn neef heeft met zijn salon Laurent op het Janskerkhof nog een mooie locatie en ook mijn broer, de oprichter van de Cosmo-keten, blijft voorlopig nog in het vak. Dus helemaal verdwijnen doen we niet. Ik blijf zelf ook nog als zzp’er actief in de zaak. Het zal de leeftijd zijn, maar het zakelijke deel brengt me steeds minder plezier”

Mooi geweest

Deun vindt het na 53 jaar lang zijn eigen zaak te hebben gehad wel mooi geweest met de zakelijke kant maar blijft zolang de gezondheid het toelaat als kapper in de zaak aan het werk. “Ik heb alleen maar liefde voor mijn werk. Mijn klanten komen helemaal uit Friesland, Limburg en Zeeland om door mij geknipt te worden en zeiden al: als je stopt dan komen wij ook niet meer. Het is fijn om te merken dat je zo gewaardeerd wordt.”

Nadat hij in Duitsland de kappersacademie afrond besloot Bert samen met zijn vrouw Tahrys op 1 april 1963 zijn eigen salon te openen. Als locatie kozen ze voor het monumentale pand aan de Voorstraat 20. “Alles wat je uit het vak kan halen heb ik er wel uitgehaald. Ik ben veel in Londen en Parijs geweest, heb veel workshops gegeven en heb voor grote firma’s shows mogen geven.”

Deun heeft ook zware tijden gekend. 7,5 jaar geleden overleed zijn vrouw plotseling. Zijn dochters hebben destijds hun steentje bijgedragen om Deun Hairstyling succesvol te kunnen laten bestaan.

Wereldkampioenschappen

Als je Deun naar zijn mooiste herinnering vraagt is er eentje die er voor hem uitspringt. “Dat was tijdens de wereldkampioenschappen die werden gehouden in Ahoy. Ik moest een show geven voor Schwarzkopf. Het was de begintijd van de disco en het thema was dan ook feest. Toch wilde ik een show doen op klassieke muziek. Schwarzkopf raakte helemaal in paniek toen ze ervan hoorde en smeekte mij om iets anders te doen. Maar nadat er op de klanken van het Requiem Verdi een bruid op kwam lopen keek iedereen ademloos toe met aan het eind een ovationeel applaus.”

Het artistieke is hij dan ook nog niet verloren. Op de dagen dat hij niet aan het werk is schildert hij en binnenkort heeft Deun een expositie.

“Ik heb daar nu weer tijd voor. Het werk wisselt nog een beetje tussen abstract en figuratief maar ik vermaak mij er prima mee. Creatief zijn is waar m’n hart ligt en gelukkig kan ik dat nog steeds blijven doen. Vele jaren van creativiteit, grote drukte, gezelligheid, veel lachen en soms ook huilen, heb ik samen met mijn klanten gedeeld. En het is mooi geweest”.