Kafé Belgie op de Oudegracht is op de vingers getikt om de terrasvergunning.

Het café heeft een vergunning voor een strook van één bij vier meter. De loopruimte werd daarin niet meegeteld en ondanks informele afspraken met de wijkagent en weinig tot geen klachten in vijf jaar tijd moet de loopruimte binnen 'de pinnen' komen. Bedrijfsleider Gijs van Wiechen: "Zo is het voor ons een stuk minder beheersbaar."

Officieel heeft het cafe een vergunning voor een strook van één bij vier meter. Een gedeelte van het trottoir hoort daar niet bij. Zeven jaar geleden zocht het café na meerdere klachten van de politie daarover de dialoog op. 

Geen klachten

Met informele gesprekken werd naar een beter beheersbare oplossing gezocht. Door met poortjes actiever te handhaven in de avond en de weg vrij zou blijven, zouden alle partijen tevreden zijn.

"We kregen geen klachten meer en het was voor ons heel goed werkbaar door de loopruimte die we erbij namen." Twee weken geleden kreeg het café echter een waarschuwing.

Praktijk

"We moeten nu naar een situatie die we in dertig jaar nooit hebben gehad." Van Wiechen betreurt dat er niet is gekeken naar de meest beheersbare situatie en vreest een minder werkbare situatie. "De respons is puur gebaseerd op de wet en regels van de vergunning en niet de ervaringen in de praktijk. Dat is jammer."

Als de officiële klacht binnenkomt gaat de bedrijfsleider zich bezinnen op een reactie. Hij benadrukt open te staan voor een dialoog met alle partijen.

Lees meer op duic.nl over de frictie tussen leefbaarheid en levendigheid.