De VVD in de provincie Utrecht heeft stevige kritiek geuit op het mobiliteitsplan van de gemeente.

Door dit plan van wethouder Lot van Hooijdonk wordt volgens de VVD de filedruk op de omliggende wegen alleen maar groter.

Statenlid van de VVD, Willem Joustra, zegt: "Als de 't Goylaan vast staat, slaat dat terug op de Waterlinieweg. Die staat weer in verbinding met de provinciale wegen aan de zuid- en oostkant van Utrecht." Daarnaast maakt de partij zich druk over de streekbussen die vertragingen op zouden kunnen lopen. "Als de weg is aangepast, zal maar de helft van het autoverkeer erop passen. De antwoorden van het Provinciebestuur op mijn vragen hierover waren niet geruststellend."

Van Hooijdonk zei eerder al dat de toekomst voorspellen op het gebied van mobiliteit onmogelijk is, maar dat er voor de toekomstvisie plausibele uitgangspunten zijn genomen. Om de groei van de stad op te vangen, naar 400.000 inwoners in 2030, moet met name het autoverkeer in de binnenstad verminderd worden. "We willen dat de binnenstad vooral nog gebruikt gaat worden voor bestemmingsverkeer en zo min mogelijk voor doorgaand verkeer", zei Van Hooijdonk.

Stagnatie

In het plan is ervan uitgegaan dat het aantal auto’s niet verder zal toenemen in de komende jaren. "Utrecht denkt blijkbaar dat als je automobilisten pest, mensen vanzelf met de bus gaan of gaan fietsen. Sinds 2013 groeit het aantal huishoudens in de stad met een auto."

"Ik kan me niet voorstellen dat die mensen een auto alleen maar hebben om hem langs de stoep te parkeren. De stad bezoeken met de auto wordt er in elk geval niet aantrekkelijker op. Niemand durft te zeggen wat dat voor gevolgen heeft voor de lokale economie", aldus Joustra die zegt de situatie blijvend te zullen volgen.