FC Utrecht zal bij een eventuele winst in de bekerfinale op 24 april worden gehuldigd met een busrit door de stad.

Spelers en staf zullen op een open bus ‘langs plekken die iedereen zal herkennen’ rond het centrum worden gereden op maandagavond van half 7 tot 8 uur. Een huldiging met een boot door de grachten is volgens burgemeester Jan van Zanen logistiek en in verband met veiligheid niet mogelijk.

De club heeft samen met de supportersvereniging besproken wat het ideale scenario zou zijn bij de winst in de beker. Vervolgens heeft de gemeente Utrecht en het Openbaar Ministerie in samenwerking met FC Utrecht besloten om een eventuele huldiging op maandagavond te laten plaatsvinden.

De plekken waar de open bus langs zal komen worden later bekend gemaakt. Van Zanen: “Maar het zullen herkenbare plekken zijn voor veel fans van de club. Langs de randen van de binnenstad.”

Algemeen directeur van de club Wilco van Schaik zegt verheugd te zijn met deze opzet. “We moeten natuurlijk eerst winnen dus dit is de laatste keer dat we over een huldiging praten. We concentreren ons nu weer op de komende wedstrijden in de Eredivisie.”

Supporters hadden het na de winst in de halve finale in de beker over een huldiging door de Utrechtse grachten met een rondvaartboot. Van Zanen noemt dat plan logistiek niet haalbaar.

“Ook in 2004 ging dat niet helemaal goed. Met het oog op de veiligheid is dat niet mogelijk.” Ook is een dag later de vrijmarkt in Utrecht en op woensdag Koningsdag. “Daar moesten we wel rekening mee houden.”

De bus zal in ieder geval rond een uur of 8 bij de Kromhoutkazerne tegenover het stadion Galgenwaard aankomen. Volgens Van Schaik zijn de supporters zeer enthousiast over een huldigingsoptocht door de stad: “Het moet een volksfeest gaan worden.”