Maaike Olthoff kijkt met een brede glimlach terug naar haar tijd als eigenaar van MaS. Het restaurant aan de Schalkwijk houdt na vijftien jaar op te bestaan, de laatste avond is op zaterdag 23 april.

"Het is mijn leven geweest, maar het is goed dat het over is.”

Ik begin met het stellen van de grote vraag: waarom stop je?
"Ik heb er een aantal keren over gedacht om te stoppen. Twee kleine kinderen en een restaurant is best pittig. Ik denk dat het tijd wordt om ook iets anders te doen, in vijftien jaar kun je alles wel doen binnen een restaurant. Ik heb het nog steeds heel erg naar mijn zin, maar als ik nu niet stop, stop ik nooit. Het is uiteindelijk gewoon een kwestie van de stap zetten, zodat ik de kans creëer om iets nieuws aan te pakken."

Wat ga je nu doen?
"Ik weet het nog niet! Alleen een reis is gepland, voor de rest laat ik het expres helemaal open. Ik ga ervan uit dat het zich dan vanzelf vult. Het kan zijn dat ik weer iets in de horeca ga doen, dat zit toch wel echt in mijn hart, maar dat hoeft niet."

Je bent 15 jaar eigenaar geweest van MaS. Dat is lang!
"Ja, ontzettend lang! Er zijn niet veel restaurants die vijftien jaar lang dezelfde eigenaar hebben. Ik heb het zo lang volgehouden omdat ik mensen een fijne avond bezorgen het leukste vind om te doen. Ik houd van de drukte van de avonden, van goed eten en lekkere wijn."

Wat zijn de meest memorabele momenten?
"Eigenlijk was iedere goede avond een hoogtepunt. Een goede avond is er een waarop we mensen een avond bezorgen die ik zelf zou willen beleven. We hebben ook een aantal fantastische personeelsuitjes gehad. De MaS-barbecues gaan we blijven doen trouwens. We hebben altijd een heel leuk team gehad, dat wens ik iedereen toe."

Zijn er dingen die je met terugwerkende kracht anders gedaan zou hebben?
"Als ik opnieuw had mogen beginnen, zou ik niet meedoen aan acties. Ze zorgden wel voor veel klanten, maar het voelt toch een beetje alsof je je ziel verkoopt. Eigenlijk past het helemaal niet bij MaS."

Wat is er in 15 jaar veranderd in de Utrechtse horeca?
"Door vrijgegeven vergunningen kwam er steeds meer concurrentie, dat merk je wel. Van die nieuwe hippe zaken en in de zomer kwamen de food events er ook nog eens bij. Ook door de crisis was het lastig om je staande te houden."

Hoe is MaS zelf veranderd door de jaren heen?
"Toen we (Maaike en een vriendin) begonnen, waren we heel hip, de place to be. MaS liep meteen als een trein, terwijl ik denk aan ‘restaurantje spelen’ als ik er op terug kijk. Het was meteen enorm druk. We zijn uiteindelijk door kwaliteit tot de gevestigde orde gaan behoren. We hebben niet meegedaan aan trends zoals shared dining, maar de nadruk altijd gelegd op goed verrassend eten. Gastvrijheid is de reden dat mensen terug bleven komen."

Hoe vind je het dat je oud-medewerker Victor Stukker het pand gaat overnemen?
"Ik vind het heel leuk voor hem, we houden allebei van deze plek. De overdracht gaat ook in goede verstandshouding, een groot deel van het MaS-personeel gaat bij Héron werken. Ik vind het wel fijn dat hij iets heel anders gaat doen. Alles wordt anders, behalve de plek."

Komt er nog een grootse afsluiting?
"Zeker, op zondagmiddag 24 april is er een afscheidsfeestje voor (oud)personeel , vrienden en vaste gasten. Proosten op de afgelopen fantastische vijftien jaren MaS!"