De EU Prize for Cultural Heritage/Europa Nostra Awards 2016 in de categorie ‘Outstanding achievements in the conservation, enhancement and adaptation to new uses of cultural heritage’ wordt uitgereikt aan Museum Oud Amelisweerd. 

Dat heeft de organisatie van Europa Nostra vandaag bekendgemaakt. De jury is lovend over de manier waarop het landhuis is gerestaureerd.

Landhuis Oud Amelisweerd is gelegen op het rijksmonument Amelisweerd en Rhijnauwen, eigendom van de gemeente Utrecht, aan de rand van de stad Utrecht. Nadat particuliere bewoning eindigde in 1989, stond het vervallen gebouw leeg. Vanaf 2011 werkten de stichting Museum Oud Amelisweerd en de gemeente Utrecht samen aan de restauratie van het landhuis, het koetshuis en de zeer zeldzame Chinese behangsels in de salons. Restauratiearchitect Krijn van den Ende (BBOR) en ontwerpers Ronald Buïel & Jorrit Noyons (Soda) waren betrokken bij het grote project.

Sinds de opening in 2014 toont het museum drie collecties: de breedste en grootste collectie werken van Armando, top-100 Rijksmonument Oud Amelisweerd en unieke Chinese en andere historische behangsels.

De jury prijst het project: “De educatieve kwaliteit van het museum is discreet maar zelfbewust, de kwaliteit van het tentoonstellingsmeubilair is uitnemend. De moderne aanvullingen zijn goed in de historische context ingepast. Het monument zelf is van groot belang en de authenticiteit van het 18e eeuwse landhuis is intact gebleven, dankzij de aandacht die de restaurateurs hebben besteed aan alle details.”

Na jaren van leegstand was openstelling van het landhuis voor het publiek een belangrijke motivatie voor de restauratie. De gemeente Utrecht is als eigenaar en opdrachtgever van de restauratie dan ook opgetogen over de toekenning van de prijs. “Het is een erkenning van de grote bijdrage aan het behoud van uniek Europees cultureel Erfgoed, door de innovatieve herbestemming met behoud van alle monumentale waarden.”