Tijdens de herstelwerkzaamheden aan de Oudegracht en de Kromme Nieuwegracht is gebleken dat van de 430 bomen langs en op de grachten er 21 gekapt moeten worden.

Deze bomen hebben een te korte levensverwachting om te behouden.

De eerste zes bomen die deze maand al gekapt gaan worden staan op het ‘rak’ tussen de Twijnstraat en de Geertebrug. Hier zijn zes van de veertien bomen instabiel geworden en moeten gekapt worden voordat ze bladeren krijgen.

De gemeente controleert twee keer per jaar alle bomen die op de werf langs de Oudegracht staan. Sommige bomen zijn al honderd jaar oud en gezien de beperkte groeiomstandigheden die de bomen hebben op een werf is dat zeer bijzonder. Sterker nog: nergens anders ter wereld zie je bomen op een werf staan.

Wethouder Kees Geldof liep vanochtend langs de grachten en legde uit dat de gemeente er alles aan doet om zoveel mogelijk bomen te behouden. “We hebben er echt alles aan gedaan om de bomen te sparen.

Voor sommige bomen hebben we zelfs in overleg met bewoners een second opinion gedaan om te checken of een boom echt niet behouden kon blijven. Helaas moeten deze 21 bomen er echt aan geloven.”

Van de 21 bomen is het voor vier bomen overigens misschien nog niet te laat. Volgend jaar verricht de gemeente een laatste onderzoek naar deze bomen. De herstelwerkzaamheden aan de grachten zijn eind 2019 afgerond.