‘Samen maken we de stad’; dit motto dat het college twee jaar geleden uitsprak, spreekt bij de Utrechtse Ruimtemakers en het Utrechts Verbond nog altijd tot de verbeelding.

Na recente ontwikkelingen in de stad, denk aan Depot en Castellum Hoge Woerd, hebben ze daarom besloten hier woensdag een avond over te beleggen.

“Halverwege de collegeperiode, met onze stad volop in beweging, blijkt dat samen stad maken nog behoorlijk taai te zijn,” laat de organisatie weten. “Het (voorlopige) einde van culturele broedplaats Depot is daar een voorbeeld van.

Maar ook Castellum Hoge Woerd, de ontwikkeling van Rotsoord en MeerMerwede, en niet te vergeten de zoektocht naar goede plekken om vluchtelingen op te vangen. De vraag dringt zich op: gaat dat nog wat worden, met dat samen stad maken?”

Daarom organiseren de Utrechtse Ruimtemakers en het Utrechts Verbond de komende maanden een serie publieke werksessies over de taaiheid van het samen stad maken, en over de taaiheid die nodig is om dat de komende twee jaar echt te gaan doen.

De eerste aflevering is op 13 april in Het Huis Utrecht met als onderwerp: ‘Schurende Buren’. Centrale hierbij is: waarom lijkt het momenteel zo lastig om nieuwe en bestaande ontwikkelingen in te passen in woonwijken?

De organisatie spreekt van een onmisbare reeks voor initiatiefnemers, betrokken burgers, ondernemers, ambtenaren, raadsleden, wethouders en specialisten. Een avond Schurende Buren is inclusief maaltijd en borrel.