Sinds 1567 worden er Nederlandse munten geslagen in de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM) in Utrecht. In 2018 kan dat afgelopen zijn: het pand op de hoek van de Leidseweg en Muntkade zal worden verkocht, dat melden verschillende media.

Het Ministerie van Financiën is de enige aandeelhouder van de KNM, en heeft nog zo’n 18,8 miljoen euro tegoed van de onderneming. Volgens RTL Nieuws heeft het ministerie uitgebreid gesproken met mogelijke kopers. Er zou niet alleen gepolst zijn bij andere munthuizen, maar ook bij financiële investeerders en metaalverwerkers. Er werken ongeveer 130 mensen bij De Munt.

Minder muntjes

De KNM verkeert al een aantal jaar in financiële moeilijkheden. De omloop van contant geld neemt in Nederland neemt al jaren af, en het bedrijf kreeg een flinke tegenslag toen in 2005 het gebruik van 1- en 2-eurocentmunten werd afgeschaft. Door de forse verkleining van de opdracht van Financiën, nam het KNM andere opdrachten aan. Het slaan van 850 miljoen Chileense peso’s verliep echter moeilijk, waardoor het bedrijf een forse boete ontving. Door de sluiting van het Geldmuseum in 2014 verloor de KNM een belangrijke huurder in het muntgebouw, weer een belangrijke kostenpost.