De gemeente Utrecht heeft aangegeven beter te gaan handhaven bij brooddumpingen die bijna dagelijks plaatsvinden op de Timorkade langs de Leidseweg. De dumpingen die naar verluid al jaren spelen en tot overlast leiden, zijn nooit eerder via de officiële kanalen gemeld en derhalve niet eerder aangepakt.

Een DUIC-lezer, die liever anoniem wenst te blijven, maakt elke dag foto’s van gedumpt brood langs de Leidsche Rijn. “Er komen hier dagelijks zwermen meeuwen, duiven en ratten op af. Het probleem speelt al jaren maar de laatste tijd wordt het steeds erger.

Er wordt nu zelfs niet meer de moeite genomen om het brood kleiner te maken. Ik neem aan dat het dumpen goed bedoeld is, maar dit kan zo echt niet langer. Zoveel brood is helemaal niet goed voor die beesten en voor omwonenden trekt het veel ongedierte aan.”

Onderzoek

De gemeente laat weten dat er nog nooit een officiële melding is binnengekomen en dat er daarom ook nog nooit actie tegen ondernomen is. “Brood weggooien is een vaker voorkomend probleem, maar we hebben niet de capaciteit om de hele dag te handhaven,” vertelt woordvoerder Jaqueline Rabius.

“Als mensen ergens last van hebben moeten ze echt via de officiële kanalen melding maken, dan kunnen wij ernaar gaan kijken. Hier is gewoon sprake van illegaal dumpen en daar kunnen we wat aan doen. Het wordt nu onderzocht.”