Restaurant Syr, een restaurant dat mede gerund gaat worden door vluchtelingen, heeft een locatie gevonden. Het zal in juni feestelijk openen op Lange Nieuwstraat 71, waar nu nog het restaurant Karaf zit. 

Restaurant Syr is tot stand gekomen dankzij een crowdfundactie. Het initiatief van Stichting Gys en een groep Utrechters werd massaal gesteund: de crowdfunding haalde in 18 dagen het minimumbedrag van 150.000 euro op. De focus ligt op het restaurant, maar Kleitia Zeqo, manager van het crowdfundingproject, liet eerder aan DUIC weten dat het ook de bedoeling is dat er een expositiezaal en een cultureel programma komen.

Op woensdag 1 juni zal het team achter Syr de sleutels krijgen van het pand. “Onze interieurontwerpers zijn meteen aan de slag gegaan met de schetsen en we kunnen nu al zeggen, het ziet er veelbelovend uit”, meldt het team in een bericht. “De geplande opening valt toevalligerwijs nagenoeg samen met Wereld Vluchtelingen Dag (20 juni). Soms is het gewoon zo dat dingen kloppen.”

Mensen verbinden

“Het doel is om mensen met elkaar te verbinden en vluchtelingen met verblijfsstatus een kans te geven in de maatschappij”, zei Zeqo eerder tegen DUIC. “Daarom sluiten we niemand buiten: een Syriër die hier nu een half jaar woont is net zo welkom als een Syriër die na zes jaar nog niet heeft kunnen aarden.” De enige voorwaarde is dat de vluchtelingen gemotiveerd moeten zijn om zich te ontwikkelen.

De opbrengst van restaurant Syr wordt gebruikt om vluchtelingen te helpen. Het grootste deel gaat naar organisaties die vluchtelingen ondersteunen in werk of studie.