Van de eerste echte warme dag van het jaar werd afgelopen vrijdag door enkele tientallen Utrechters gebruik gemaakt op het terras van Stelios op het Ledig Erf. Dit was echter niet de bedoeling. 

Een miscommunicatie lag hier ten grondslag aan.

Stelios Mataxas is de eigenaar van Stelios Kitchen & Bar op het Ledig Erf en was zich vrijdag van geen kwaad bewust toen hij zijn terras in afgeslankte vorm opende. “Ik had het met de bewoners overlegd en dacht dat het goed zat. Het terras was kleiner dan eerst en we hadden een vroegere sluitingstijd afgesproken met de buren omdat de gemeente tegen ons heeft gezegd dat we het samen moeten oplossen.”

Eind februari kregen de twee horecaondernemers Stelios Bar & Kitchen en Restaurant Speck slecht nieuws van de rechter. De bovenburen die klaagden over geluidsoverlast werden in het gelijk gesteld en de omgevingsvergunning werd door de rechter vernietigd. Zodoende moeten de terrassen van de twee restaurants voor onbepaalde tijd dicht totdat er een nieuwe vergunning afgegeven wordt door de gemeente.

“Helaas werd ik al snel door de gemeente gebeld met de mededeling dat ik het terras toch echt weer moest sluiten,” vertelt Stelios. “Hoe lang het nog gaat duren is mij niet duidelijk. Het lijkt erop dat de zomer al bijna voorbij is voordat het terras hier weer open mag.”

De gemeente laat weten dat het inderdaad niet de bedoeling is dat er nu alweer terrassen worden opgesteld op het plein. “Het is heel goed dat ondernemers en bewoners met elkaar in gesprek zijn, maar zonder vergunning is dit natuurlijk niet de bedoeling,” zegt woordvoerder Mara Hoogveld. “Wij wachten nu totdat de eigenaar van het pand een nieuw plan met geluidsrapportage indient en dan kunnen wij een voorrangsprocedure starten voor een nieuwe omgevingsvergunning.