De Oekraïense ‘Maidanpianist’ Markiyan Matsekh bekend van de beroemde foto waarop hij, recht tegenover de oproerpolitie op het Maidanplein tijdens de revolutie in Oekraïne pianomuziek speelt, zal maandagochtend een optreden geven op Utrecht Centraal.

De komende week toert hij langs verschillende NS stations om, al piano spelend, aandacht te vragen voor het referendum over het samenwerkingsverdrag met Oekraïne.

Hij ziet graag dat iedereen voor het associatieakkoord stemt. Ook heeft hij een speciale band met Utrecht en kwam hij hier al regelmatig, zijn moeder en zusje wonen namelijk in de stad.

Geschiedenis

Matsekh, in het dagelijks leven IT-specialist, werd bekend tijdens de Maidanopstanden meer dan twee jaar geleden. Op het moment dat de volksprotesten in Oekraïne gewelddadig werden, besloot hij op een vreedzame manier tegenwicht te bieden.

Hij zei eerder over zijn actie: “Op het moment dat de sfeer op het Maidanplein grimmig werd, wisten we niet wat we moesten doen om het tij te keren.

We wilden gerechtigheid voor ons land, maar hadden niet de middelen om dit te bereiken. Het enige dat we konden doen, was de straat op gaan en bij min twintig op het Maidanplein staan. Maar het was niet genoeg en ik wilde een grotere bijdrage leveren. Het werd tijd om écht iets te doen. Daarom pakte ik mijn piano en plaatste deze recht voor de oproerpolitie.”

Foto

De foto van Matsekh pal voor een rij oproeragenten ging de hele wereld over. Zijn iconische protestactie werd een hit op YouTube, de foto ging viral op sociale media en zijn verhaal verscheen wereldwijd.

Maandagochtend om 8.00 uur neemt Matsekh tijdens de ochtendspits plaats achter de piano op Utrecht Centraal.