Het was schrikken voor de bezoekers en het personeel van Café de Zaak aan de Korte Minrebroederstraat. 

Gisteravond werden meerdere mannen op het terras van het café door politie te paard en een arrestatieteam overmeesterd en in zwarte auto’s afgevoerd. Het bleek om een politietraining te gaan, alleen was de eigenaar en het personeel van de Zaak helemaal niet ingelicht.

Bedrijfsleider Thomas laat weten: “De collega’s die gisteravond aan het werk waren zijn flink geschrokken. Nadat ze zelf de politie hadden gebeld bleek dat het om een oefening ging. Het is natuurlijk nogal raar dat wij daar niets van af wisten. Ik wacht eigenlijk nu nog op een telefoontje met iets meer uitleg.”

Een politiewoordvoerder van de Landelijke Eenheid kan bevestigen dat er geen sprake is van een 1 april grap: “Zo’n soort grap zou ook niet passen in de huidige tijd.” Leonie Bosselaar van de politie Midden-Nederland erkent dat ze de eigenaar inderdaad niet hebben ingelicht.

“Zo’n oefening moet zo natuurgetrouw en realistisch mogelijk zijn daarom kunnen we niet iedereen van tevoren inlichten.” Overigens laat Bosselaar weten dat ze het in vervolg misschien wel anders doen: “Wij leren hier ook weer van en wellicht dat we inderdaad in de toekomst even contact opnemen met een eigenaar van een onderneming om te vertellen over een oefening.”