De grote verbouwing aan het busstation aan de centrumzijde van het Centraal Station gaat anderhalf jaar in beslag nemen. Tijdens de duur van deze verbouwing vertrekken alle bussen vanaf de Jaarbeurskant van het station. 

Op 2 juli gaat busstation Centrumzijde voor een periode van circa anderhalf jaar dicht om te worden verbouwd tot bus- en tramstation voor de Uithoflijn. De buslijnen verhuizen dan naar de twee busstations aan de westkant van het station: het busstation Jaarbeurszijde en het tijdelijk busstation Jaarbeursplein.

De verbouwing van het busstation Jaarbeurszijde is begin juli helemaal afgerond en het busstation is dan twee keer zo groot geworden. Het tijdelijke busstation op het Jaarbeursplein kan door uitstel van een bouwplan daar langer dan verwacht in gebruik blijven, waardoor er voldoende ruimte is om alle buslijnen naar de westkant te halen, zo laat de gemeente weten.

Hierdoor is het niet meer nodig een klein aantal lijnen aan de centrumzijde aan te houden, waardoor aan de centrumkant voldoende werkruimte komt voor de bouw van het nieuwe gecombineerde bus- en tramstation, de bouw van de Uithoflijn, het Platform, het nieuwe Stationsplein met fietsenstalling en de Moreelsebrug.

Gevolgen voor reizigers

Deze zogeheten ‘omklap’ heeft voor- en nadelen voor de reizigers. Een deel van de reizigers zal verder moeten lopen, bijvoorbeeld in de richting van het Moreelsepark en de Mariaplaats. Voor reizigers van en naar het centrum van de stad kan het uitkomst bieden om gebruik te maken van centrum haltes Vredenburg, Sint Jacobsstraat en Neude.

Vanwege de complexiteit van het werk moeten de busroutes aan de centrumzijde in deze periode meermaals worden verlegd, met telkens aangepaste looproutes. De nieuwe situatie levert voor de reiziger een meer overzichtelijke situatie op.

De maatregelen hebben ook gevolgen voor de taxi’s en het treinvervangend busvervoer die langs dit busstation staan. De gemeente is met hen in gesprek over een andere plek in dit gebied.