Eerste UU-'Alumna van het Jaar' is Marjan Minnesma

Marjan Minnesma is door de Universiteit Utrecht uitgeroepen tot Alumna van het Jaar. Ze ontving de titel, die dit jaar voor het eerst in het leven is geroepen, tijdens de 380e verjaardag van de universiteit.

Minnesma zal het komende jaar een ambassadeursfunctie vervullen voor de universiteit.

Een jury koos unaniem voor Minnesma, omdat zij gezien wordt als een echte ‘gamechanger’ die zich met bevlogenheid inzet voor duurzaamheid en het tegengaan van klimaatveranderingen. Minnesma studeerde van 1990 tot 1996 Filosofie en Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Utrecht.

Climate Miles

Ze is directeur van Urgenda, een organisatie die Nederland samen met bedrijven, overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren sneller duurzaam wil maken.

De UU-alumna werd in 2011, 2012 en 2013 al verkozen tot nummer één van de duurzame top 100 van Dagblad Trouw.

In 2015 won ze met Urgenda de Klimaatzaak tegen de Staat en heeft ze veel aandacht voor de Klimaattop in Parijs weten te generen met ‘The Climate Miles’, haar wandeltocht naar Parijs waar veel prominenten op het gebied van duurzaamheid een etappe meeliepen.

Multidisciplinair

De Universiteit Utrecht schrijft verder over Marjan Minnesma: “Haar verbindende en doelgerichte manier van werken past goed in het profiel van de UU als multidisciplinaire universiteit waar wetenschappers vanuit diverse disciplines werken aan impactvol grensverleggend onderzoek.”

Omdat alumni volgens de universiteit een belangrijk onderdeel uitmaken van de academische gemeenschap, heeft de Universiteit Utrecht de prijs voor Alumnus van het Jaar in het leven geroepen. Deze zal ieder jaar tijdens de Dies Natalis worden uitgereikt.

Tip de redactie