Herinrichting kruispunt Maliebaan kost 1,75 miljoen euro

De herinrichting van het kruispunt bij de Maliebaan gaat 1,75 miljoen euro kosten. Dat heeft het college van B&W laten weten na vragen van de VVD en het CDA. 

Het kruispunt is een van de drukste verkeerspunten van de stad en stond met stip op één bij het Meldpunt Verkeerslichten. In combinatie met de wil van het college om de zogeheten Herenroute toegankelijker te maken gaat het kruispunt heringericht worden.

Voor deze herinrichting heeft de gemeente meerdere varianten met simulaties gemaakt. De twee genoemde fracties hadden hierover nog vragen. Zo wilden ze weten wat er eigenlijk mis is met de huidige situatie, hoeveel ongelukken er op jaarbasis gebeuren, wat de gemiddelde wachttijd is voor de weggebruikers van het kruispunt, hoe de simulaties zijn samengesteld en waarom er niet voor een normale rotonde wordt gekozen.

Het college heeft als antwoord dat de herinrichting er moet komen omdat de optimalisatie van wachttijden niet beter kan dan nu het geval is. Over het aantal ongelukken dat op het kruispunt plaatsvinden kan niks gezegd worden.

Wachttijden

De gemeente bracht bij de beantwoording ook een overzicht naar buiten van de huidige wachttijden op het kruispunt. Hieruit blijkt dat alleen de voetganger redelijk snel groen licht te zien krijgt. Dit is volgens de gemeente ook de reden dat er zoveel door rood wordt gereden op dit kruispunt.

De hoeveelheid verkeer die over de verschillende simulaties ogenschijnlijk lijkt te verschillen komt doordat de varianten tot een verschillende verkeersafwikkeling leiden. Verkeer wordt per variant dus anders verwerkt. De gemeente gaat naar aanleiding van de vragen ook nog een simulatie laten maken van de huidige situatie. Dit was in eerste instantie niet gebeurd omdat dit duur is en de huidige situatie goed bekend werd geacht..

Kosten

Voor de herinrichting van het Malieblad, de Maliebaan en de kruising Maliebaan-Burgemeester Reigerstraat is 1,75 miljoen euro beschikbaar. Dit budget wordt grotendeels gedekt door de Verder-gelden, het Meerjaren Groenprogramma en het onderhoudsbudget.

Tip de redactie