De Universiteit Utrecht bestaat dit jaar 380 jaar. De Diesviering stond gisteren dan ook in het teken van het 76ste lustrum, met als thema Create, Connect & Celebrate.

En niet alleen gisteren werd het lustrum gevierd, bij nog tal van andere activiteiten wordt er stilgestaan bij de verjaardag van de universiteit.

Geschiedenis

De basis voor de Universiteit Utrecht werd al gelegd in de 7e eeuw. De Angelsaksische monnik Willbrord stichtte een opleiding voor priesters en adellijke jongemannen in de stad. Deze priesterschool was verbonden aan de kathedraal en stond later bekend als Domschool.

In de 17e eeuw stelde het stadsbestuur een ‘Illustre School’ in. Deze werd in 1636 officieel verheven tot Universiteit Utrecht met het recht tot het verlenen van academische graden. De opening vond plaats op 26 maart 1636, tot op heden de verjaardag van de Universiteit Utrecht, de Dies Natalis. Omdat dit jaar 26 maart in het weekend viel werd de verjaardag vandaag gevierd.

Feestelijkheden

De Diesviering gebeudet traditiegetrouw in de Domkerk. In cortège liepen alle hoogleraren en andere betrokkenen vanaf het Academiegebouw naar de Domkerk. Gisteren sprak Beatrice de Graaf, hoogleraar Geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de Universiteit Utrecht, de zogeheten Diesrede uit. Ook werden er twee docentenprijzen en vier eredoctoraten uitgereikt en kreeg een alumnus voor het eerst de titel ‘de alumnus van het jaar’.

De verjaardag werd niet alleen gisteren gevierd. Zo stappen er vandaag tientallen hoogleraren op de fiets naar basisscholen in Utrecht. Daar vertellen zij de kinderen over hun werk en het onderzoek van de Universiteit Utrecht.

Muziek

31 maart is er een groot muziekfestival vanwege het lustrum. In totaal zijn er in Utrecht acht muziekgezelschappen waar alleen studenten lid van zijn. Zij zullen donderdag het podium opgaan. Er zullen meer dan 400 muzikale studenten, medewerkers en alumni in TivoliVredenburg optreden voor het UUnited lustrum muziekfestival.

Ook Culturele Zondag op 3 april zal in het teken staan van het lustrum. Met het thema Science in the City moet de volledige binnenstad één grote collegebank worden met een uitgebreid programma van tal van mini-colleges, practica en presentaties over de meest uiteenlopende onderzoeksgebieden.

Meer foto's van de Dies zijn hier te zien.