Gemeente in gesprek over behoud gevelkunstwerk Vredenburg

De gemeente gaat met de eigenaar van het voormalig Dixons-pand op het Vredenburg in gesprek over het behoud van het gevelkunstwerk op het pand. 

Het werk van Jan Bons, ooit bedoeld als kleurrijke tegenhanger van Hoog Catharijne, is in de ogen uniek en interessant en moet daarom behouden blijven.

Het werk is echter niet in beheer van de gemeente. Daarom gaan zij in gesprek met pand-eigenaar Emro Beheer. Dit heeft het college laten weten naar aanleiding van schriftelijke vragen van GroenLinks die werden gesteld vanwege een artikel op DUIC.

De gemeentelijke adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving (ABKV) heeft de gevelwand van Jan Bons als uniek in het oeuvre van de maker beoordeeld. Hij heeft niet veel werken in de openbare ruimte gemaakt en dit werk is ook uniek in materiaalkeuze (emaille), omvang en functie (het afdekken van een bestaande gevel).

Tevens vindt de commissie het een interessant werk omdat het in 1977 als kleurige tegenhanger is gemaakt tegenover de betonnen kolos van Hoog Catharijne, als brug tussen het oude en het nieuwe deel van het centrum.

De commissie is daarom voorstander om de eigenaar te adviseren het werk in zijn geheel op deze plek te behouden, en als dat niet kan, het te herplaatsen in de context van het oorspronkelijk verhaal, dus in de buurt van Hoog Catharijne en/of als tegenhanger van zakelijke architectuur. De commissie benadrukt wel dat het werk niet in eigendom is van de gemeente. De eigenaar van het pand is verantwoordelijk. De ABKV biedt de eigenaar aan om mee te denken en te adviseren over behoud of herplaatsing van het werk.

Tip de redactie