Bedelende ghettoblaster gestolen

Eén van de 'bedelende' ghettoblasters die de laatste weekenden in het Utrechtse straatbeeld zijn te vinden is gestolen. De kunstinstallatie stond op het busstation aan de centrumzijde van Utrecht Centraal. 

Kunstenaar Dries Verhoeven zet in het kader van de internationale kunstmanifestatie Hacking Habitat elk weekend tien aluminium replica’s van ghettoblasters verspreid door het stadscentrum van Utrecht neer. De ghettoblasters gedragen zich als zwervers: ze bedelen om geld en zingen af en toe een lied.

Verhoeven heeft geen idee wie het werk heeft gestolen of wat de motieven zijn: "Het kan zijn dat iemand deze zichtbare en hoorbare armoede liever kwijt dan rijk is. Mogelijk wordt het werk als te confronterend, bedreigend of irritant ervaren. Misschien wil iemand het werk graag in zijn huiskamer hebben staan of het in de toekomst verkopen. Alle radio’s zitten met dikke kettingen vast aan banken, prullenbakken of lantaarnpalen. De dief moet zich hebben bediend van een slijptol of betonschaar."

Songs for Thomas Piketty

De installatie heet Songs for Thomas Piketty en is een werk over de groeiende armoede in Nederland en de zichtbaarheid daarvan in de openbare ruimte. De titel verwijst naar de Franse econoom Thomas Piketty die met zijn boek Kapitaal in de 21ste eeuw de groeiende (mondiale) inkomensongelijkheid op de internationale politieke agenda zette.

Door ontwikkelingen als het bedelverbod en anti-daklozenmeubilair weerspiegelt de situatie zich niet direct in onze binnensteden. Verhoeven bevraagt met zijn werk of dat een probleem is. Hij doet dit door de 'vraag om hulp' voor even terug te plaatsen in de openbare ruimte.

Tip de redactie