Vanmiddag is er in de Jaarbeurs een bestuurlijke overeenkomst ondertekend tussen de gemeente Utrecht en de Jaarbeurs. 

In de ondertekening wordt een grondruil tussen de twee partijen officieel en is besloten dat er gezamenlijk gewerkt gaat worden aan een nieuw duurzaam en gezond centrum.

De ondertekening is een belangrijke stap in de herontwikkeling van het gebied tot nieuw stadscentrum. Wethouder Victor Everhardt en Jaarbeurs directeur Henk Broeders waren tijdens de ondertekening dan ook zeer te spreken over de deal. De wethouder sprak van een historisch moment dat beide partijen nu samen gaan werken in plaats van tegen, wat in het verleden regelmatig het geval is geweest.

De eerste plannen voor een dergelijke overeenkomst stammen al uit 1987. De Jaarbeurs is eigenlijk altijd een soort eiland midden in de stad geweest. Vanaf nu moet dat anders gaan worden. De Jaarbeurs krijgt achter het Merwedekanaal een stuk grond van de gemeente om parkeerplaatsen te realiseren, terwijl de gemeente een stuk grond langs de Croeselaan krijgt om woningbouw te realiseren.

Everhardt: “Dit gebied wordt het voorbeeld van gezond leven in de stad, een voorbeeld van wat we als stad bedoelen met Healthy Urban Living. Dit betekent een energie-efficiënt en groen gebied dat aantrekkelijk en toegankelijk is voor iedereen die er woont, werkt of op bezoek komt.”

De herontwikkelingsplannen van Jaarbeurs en gemeente gaan in verschillende etappes de komende 14 jaar plaatsvinden.