Villa Jongerius – aan het Merwedekanaal tegenover de Veilinghaven – heeft sinds de restauratie in 2013 veel aandacht gekregen. Het pand is echter onderdeel van een heel complex.

Dit complex is in de jaren 30 in Amerikaanse stijl gebouwd door tuinderszoon en autohandelaar Jan Jongerius. Het bestaat naast villa en tuin uit een bijpassend kantoor en diverse bedrijfshallen.

In één daarvan zijn nog Morris Minors geassembleerd, voorlopers van de Mini. Decennialang in gebruik geweest bij Defensie, start binnenkort de sloop van de hallen om plaats te maken voor woningen. Enkele elementen blijven bewaard en de restauratie van het imposante kantoor achter de villa begint dit najaar.

Het begin

Jan Jongerius werd in 1888 geboren in een hovenierswoning aan het Merwedekanaal, toen nog gemeente Jutphaas. Na in het hoveniersbedrijf van zijn vader te hebben gewerkt startte hij een eigen groentehandel. Toen in de jaren ’20 bedrijfsauto’s hun intrede deden en Texaco zich in de buurt vestigde begon hij met het vervoer van brandstof en de plaatsing van benzinepompen.

Vervolgens ontwikkelde Jongerius zich tot Ford-dealer met garages in Utrecht, Amsterdam en Arnhem. Hieraan dankte hij de bijnaam Jan Ford. Rond de tuinderswoning aan de Kanaalweg ontstond bovendien een groot carrosseriebedrijf.

Het Jongeriuscomplex in 1939, nog zonder de latere Van Zijstweg en Mandelabrug (collectie Villa Jongerius)

Na een reis naar de Ford-fabrieken in de VS besloot Jan Jongerius de oude woning en bedrijfspanden te vervangen door een bijzonder complex dat het succes van het bedrijf zou uitstralen. Het resultaat was eigenzinnig en on-Nederlands.

Meer weten over het complex bij Villa Jongerius? Lees hier het hele artikel.