Autobezit binnenstad laatste jaren flink afgenomen

Het autobezit van huishoudens uit de Utrechtse binnenstad is de laatste jaren flink gedaald. Ook in Utrecht West en Oost is het autobezit afgenomen. Dat blijkt uit cijfers die DUIC bij de gemeente heeft opgevraagd.  

De beschikbare cijfers zijn van 2008 tot en met 2014. In deze periode is te zien dat 61 procent van de huishoudens in de binnenstad in 2008 een auto had. In 2014 was dit nog maar 48 procent. In de wijken West, Noordwest, Noordoost, Oost en Zuidwest is vergelijkbare tendens te zien.

Gemiddeld is het autobezit in de stad per inwoner met acht procent afgenomen. In de wijken Overvecht, Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern is het autobezit ook iets afgenomen, maar in verhouding veel minder. Zo hebben in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern nog respectievelijk 90 en 92 procent van de huishoudens een auto.

Het aantal huishoudens zonder auto is in dezelfde periode dan ook gestegen. In 2008 deden 24 procent van de huishoudens het nog zonder auto, inmiddels is dit 32 procent. In de binnenstad is dit percentage gestegen van 39 naar 52 procent.

Tip de redactie