Buurtbewoners maken park bij Daalsedijk en hopen dat gemeente plannen wijzigt

Sinds kort heeft Utrecht er een nieuw park bij. Aan het begin van de Amsterdamsestraatweg, grenzend aan het stationsgebied en met uitzicht op de nieuwe singel bevindt zich het officieuze Daalsepark. 

DUIC-lezeres Marieke Lisette van Andel fietste er langs, stapte af en sprak met initiatiefnemer Herbert Boland.

“Het idee borrelde al een tijd. Jarenlang heeft er op dit terrein een aannemer gezeten. Het stond vol met troep, hekken en machines. We hebben er als buurt op aangedrongen dat de aannemer weg zou zijn als de nieuwe singel openging. Dat is gelukt. Als wij ons er niet in hadden gemengd, dan lag dit terrein waarschijnlijk nog steeds braak.”

Samen met een klein team uit de buurt heeft Herbert ervoor gezorgd dat de plek een naam kreeg. “Dat is de truc. Als een plek een naam krijgt, geef je het betekenis. Mensen gaan eraan refereren en het is dan veel moeilijker om er een andere bestemming aan te geven.”

Hij doelt op de plannen van de gemeente om een wooncomplex neer te zetten op het terrein. Het buurtteam hoopt dat het Daalsepark naamsbekendheid krijgt in Utrecht, zodat de gemeente haar plannen zal wijzigen.

Herbert heeft daar een bijzondere tactiek voor bedacht: een kudde schaapjes. “Tussen alle rommel die op het terrein stond, zag ik deze parkeerblokkades. Lelijke dingen. Ik wilde er iets creatiefs mee doen in het kader van hergebruik. De gemeente heeft acht blokken op mijn verzoek achtergelaten. Gisteren hebben ze een machine ter beschikking gesteld om de logge blokken te verplaatsen. En nu kijk je naar een kudde schapen.”

Inderdaad. Een groot deel van de honderden fietsers en wandelaars die voorbij komen kijkt nieuwsgierig naar de lokale kunstenaars aan het werk. Samen met Marc van de Kuil en Birgit Haberland is Herbert vanmorgen begonnen met het schilderen van het beton.

Shaun het Schaap

Drie blikken witte verf zitten erop. Daarna zijn er zwarte gezichtjes opgeschilderd, à la Shaun het Schaap. De oogjes moeten ervoor zorgen dat de schapen contact maken met de omgeving, een knipoog naar de voorbijgangers. “Het zou fantastisch zijn als Utrecht straks roept: ik zie je bij de schaapjes! Dan wordt het Daalsepark echt een begrip.”

Want dat is waar Herbert en zijn team uiteindelijk naartoe werken. Van niemandsland tot parel, zo noemen de initiatiefnemers van het Daalsepark hun project op de eigen website. De ideale ligging van het park zal het probleem niet zijn. 

Herbert licht toe: “we kunnen nu nog niet bewijzen dat het succesvol is, maar het is een prachtige locatie voor een park. Er is onlangs een cafeetje geopend aan de overkant, en binnenkort wordt er gras gezaaid. Over een paar dagen kunnen we narcissen zien opkomen. Ook zijn we in bespreking over een zonnebloemenveld, zodat er meer kleur komt.”

Al met al een prachtig en positief buurtinitiatief. Het meest opmerkelijk aan het Daalsepark blijven toch de schaapjes en de belangrijke rol die zij spelen voor de toekomst van het park. Eind maart heeft Herbert een gesprek met de gemeente. Daarna zal hij meer weten over de bestemmingsplannen van het Daalsepark. Laten we hopen dat we nog lange tijd kunnen roepen: ik zie je bij de schaapjes in het Daalsepark!

Tip de redactie