Erfpacht bezorgt Utrechters financiële kopzorgen

Een grote groep Utrechters is er de voorbije maanden achter gekomen dat hen een financiële strop staat te wachten van tienduizenden euro’s vanwege een erfpachtregeling die van kracht is op hun woning.

De politiek is druk bezig om een regeling te vinden voor deze groep mensen.

De gemeente Utrecht wil af van de ‘ouderwetse’ erfpachtregelingen die nog altijd gelden in de stad. Hiervoor is afgelopen november dan ook een besluit genomen door de gemeente: huisbezitters op erfpachtgrond kunnen de grond sindsdien in eigendom verkrijgen.

Wat is erfpacht?

Bij de erfpachtregeling in Utrecht heeft de gemeente stukken grond met een huis erop voor langere tijd, meestal 50 jaar, verpacht (soort van verhuurd) aan de bewoner die dan nagenoeg eigenaar wordt van de grond. Bij verkoop van het huis wordt de erfpacht overgedragen aan de nieuwe bewoner. Nu wordt duidelijk dat deze regeling na 50 jaar verloopt en de bewoner opnieuw erfpacht moet betalen aan de gemeente. Utrecht is nog één van de vier gemeentes in Nederland die gebruik maken van de regeling.

Groep gestart

In de meeste gevallen is dit gunstig, maar voor een groep die onder de zogeheten niet-eeuwigdurende afkoopregeling valt, was deze wetswijziging vooral een wake-up call. Bij zo’n drieduizend woningen in de stad is de erfpacht namelijk tijdelijk of helemaal niet afgekocht.

“Het is een heel ingewikkeld verhaal,” verzucht een bewoonster uit Lunetten, die anoniem wil blijven. “Maar doordat het afkopen van erfpacht ter sprake kwam, wilde ik wel eens weten wat het mij zou kosten. Kreeg ik ineens een berekening van 70.000 euro opgestuurd.”

De bewoonster uit Lunetten is niet de enige die verbaasd is over de hoge kosten die bij het afkopen van de erfpacht komen kijken. Ze is met andere gedupeerden een groep gestart om zo een duidelijk signaal af te geven aan de gemeente. “Begrijp mij niet verkeerd, ik weet dat de verantwoordelijkheid bij mijzelf ligt, maar het is natuurlijk een stevig bedrag dat door de 5% rente per jaar flink op kan lopen.”

Raadslid Lars Roodenburg (D66) erkent de problemen voor deze groep Utrechters. “Blijkbaar vond de gemeente het in 1983 nodig om grond voor 50 jaar af te laten kopen. De mensen die later zo’n huis hebben gekocht, wisten vaak niet dat ze op den duur opnieuw zulke bedragen zouden moeten gaan betalen voor de erfpacht.”

Rot geschrokken

“Een groep bewoners in Lunetten, Overvecht, Rijnsweerd en Voordorp is zich rot geschrokken,” laat de bewoonster weten. “Vrijwel niemand wist van de hoge kosten die bij de afkoop van erfpacht komen kijken.”

Toch gloort er hoop voor deze groep van 3000 erfpachters in de stad. In 2003 is er namelijk al eens vanuit de gemeente een tijdelijk aanbod geweest om de erfpacht voor ongeveer 12.000 euro eeuwigdurend af te kopen.

Roodenburg wil zich dan ook hard maken om deze regeling nog een keer in te voeren. Maar dan niet tijdelijk: “Dan moeten mensen maar net even op het juiste moment zoveel geld te besteden hebben. In principe is de grond al een keer afgekocht, dus het hoeft een tweede keer echt niet nog een keer volledig afbetaald te worden, maar we kunnen als gemeente ook geen cadeautjes weggeven. We zijn in gesprek met andere partijen om deze regeling nog een keer in te voeren.”

Of deze regeling er gaat komen moet over twee weken tijdens een commissievergadering blijken.

Tip de redactie