Paar uitzonderingen voor ‘brommer op de rijbaan’

Aanstaande maandag gaat er in Utrecht een ingrijpende verkeersmaatregel van kracht. Alle snor- en bromfietsen moeten vanaf dat moment op de rijbaan rijden en mogen niet langer gebruik maken van het fietspad. 

Op een paar plekken na. 

Vanaf 14 maart 2016 rijden brommers met een geel kenteken op de rijbaan, op alle 50 km/uur wegen in Utrecht. Voor een paar wegen is een uitzondering gemaakt. Bij uitzonderingen waar een bromfietser niet op de rijbaan hoeft te rijden wordt dit duidelijk aangegeven.

De uitzonderingen zijn

  • Wegen met een directe aansluiting op de snelweg. Op deze plekken wordt de bromfietser naar een fiets-/bromfietspad geleid om te voorkomen dat brommers op de snelweg terechtkomen.
  • Wegen waar de snelheid in de praktijk hoger ligt dan 50 km/uur. Door het snelheidsverschil tussen brommers en het overige verkeer kan dat gevaarlijke situaties opleveren.
  • Routes waar de bromfietser anders te ver moet omrijden. Bromfietsers kunnen dan gebruik maken van een snellere route via een fiets-/bromfietspad.

Naar aanleiding van reacties die binnengekomen zijn van brommergebruikers is besloten één van de fietspaden alsnog te behouden als fiets-/bromfietspad. Het gaat om de route langs sportpark Rijnvliet, Orteliuslaan, Papendorpseweg. Dit is vanwege de hoge omrijfactor vanuit Leidsche Rijn richting Nieuwegein. Andere reacties waren geen aanleiding voor aanpassingen.

Op maandag 14 maart spreken coaches op straat brommerrijders aan wanneer zij op het fietspad rijden en worden verzocht om de rijbaan verder te gaan. De eerste dagen wordt met enige coulance opgetreden.

Tip de redactie