Na de aankondiging van Pegida en DTG om te komen demonstreren in Utrecht op 19 maart laten ook de tegendemonstranten van zich horen.

 De beweging Laat ze niet lopen roept zo veel mogelijk mensen op om een tegengeluid te laten horen.

n oktober en november vorig jaar kwam de anti-islam beweging Pegida ook al naar Utrecht. Beide demonstraties verliepen toen onrustig, onder andere door de aanwezigheid van tegendemonstranten. De politie verrichte meerdere arrestaties van zowel Pegida-aanhangers als tegendemonstranten en de mobiele eenheid was massaal aanwezig.

Begin maart kondigde Pegida op hun Facebook aan weer te komen demonstreren in Utrecht. De organisatie roept op om vanaf 12.30 uur te verzamelen op de Neude. De groep DTG (Demonstranten Tegen Gemeenten) staat ook op de flyer van de oproep. Deze beweging komt oorspronkelijk uit Enschede en is bij veel demonstraties tegen asielzoekerscentra aanwezig.

Oproep

De beweging Laat ze niet lopen riep voorgaande keren ook op om te demonstreren tegen Pegida. Daar gaven tientallen mensen gehoor aan. Onder de noemer Stop de racisten van Pegida en DTG in Utrecht! roepen ze mensen nu weer op om te komen. “Organiseer jezelf en je vrienden, fluit ze uit, overstem ze, blokkeer, laat zien dat ze niet welkom zijn!”

De voorman van Pegida Nederland werd dit jaar al twee keer aangehouden bij demonstraties. Een keer in Ede omdat hij een varkensmuts ophad, en in Amsterdam omdat hij een spandoek toonde waarop een hakenkruis afgebeeld stond die in een prullenbak werd gegooid.

De initiatiefnemers achter Laat ze niet lopen vinden Pegida een racistische organisatie. Pegida (voluit de Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland) zelf beschrijft zich als burgerbeweging die opkomt voor Joods-christelijke normen, waarden en cultuur.

Vanwege het verloop van de eerdere demonstraties is het nog maar de vraag of de gemeente akkoord gaat met een protest op de Neude. Daar zal later meer duidelijkheid over moeten komen.