Carla’s Conditorie verhuist na klachten uit Oog in Al

De vestiging van Carla’s Conditorie aan de Händelstraat in Oog in Al gaat sluiten. Anderhalf jaar lang is de vestiging open geweest, maar klachten over geluid en geur hebben ervoor gezorgd dat de koffietent gaat verhuizen.

Een nieuwe ruimte is gevonden in Vechtclub XL aan de Europalaan.

Al sinds 2012 zit het stijlvolle koffietentje Carla’s Conditori Achter de Dom. In 2014 startte het bedrijf een crowdfundingsactie voor een nieuwe vestiging aan de Händelstraat in Oog in Al. De crowdfunding was succesvol, er werd 45.000 euro opgehaald en de zaak kon worden geopend. 

“Ik heb anderhalf jaar geprobeerd om een bestaan op te bouwen in Oog in Al”, vertelt Carla Visch, de eigenaresse van de koffiezaak. “Maar het is niet gelukt.” De onderneemster vertelt hoe de afgelopen periode is verlopen: “Ik dacht dat er veel behoefte was aan een nieuwe zaak in Oog in Al. Bij Buurten hangen ze ook met de benen buiten.” 

Toch merkte Visch dat de aanloop tegenviel. “In het begin kwamen er veel mensen langs maar weinig kwamen terug voor de producten die wij aanbieden. Ik wilde niet meteen de handdoek in de ring gooien. We kregen toen een melding van geluidsoverlast en daar moesten we wat aan doen. Dit hebben we dan ook verholpen maar het heeft een hoop geld gekost.”

Dwangbevel

Niet veel later kreeg de zaak ook een dwangbevel vanwege geuroverlast. “Ik lag een tijdje in het ziekenhuis en toen ik terugkwam lag daar een dwangbevel. Het lastige is ook dat je geluidsoverlast kan meten en geuroverlast niet. Ik heb dus nog in de buurt rondgevraagd of er iets stonk aan de bakkerij maar diegenen die ik sprak vonden van niet. Ze vonden de viskar die hier ook staat meer stinken.”

Juridisch gezien had Visch een koolstoffilterbox kunnen plaatsen om het probleem op te lossen: “Maar dit kost 10.000 euro. In combinatie met de mindere aanloop is dat niet meer rendabel.”

Aanbieding

In diezelfde periode kreeg Visch ook de aanbieding om zich te vestigen in Vechtclub XL aan de Europalaan. “Ik heb de zaak aan de Händelstraat verkocht en verplaats mijn werkzaamheden naar de nieuwe locatie.”

De eigenaresse vindt het jammer dat het zo gelopen is: “Ik ben al dertig jaar onderneemster en je moet soms je nek uitstekken. Het is jammer dat het hier niet gelukt is maar ik ga met goede moed verder.”

In Vechtclub XL komt ze samen met een bierbrouwerij, een koffiebranderij en Rechtstreex te zitten. “Er komt een proeflokaal en een winkeltje. In de eerste week van april moeten we opengaan.”

Tip de redactie