De Mariaplaats is sinds woensdag een foodcafé rijker. Op de hoek met de Springweg zit nu Elize. 

De zaak is geopend door de zussen Michelle (37) en Anne (33) Lagerweij voor ontbijt, lunch, een glas wijn en een snelle hap voor aan het begin van de avond. “In de zomer gaan we hier een soort strandtent van maken.”

Misschien heb je de zussen op de foto al herkend van restaurant Pronto Pronto. Deze zaak in de Schoutenstraat hebben de twee zes jaar geleden overgenomen, uitgebreid en tot een begrip in de stad gemaakt. Nu willen ze op de Mariaplaats een plek creëren zoals ze dat zelf graag zouden zien.

“Met Pronto Pronto! zitten we altijd vast aan de Italiaanse stijl die het restaurant heeft”, vertelt Michelle Lagerweij, de oudste van de twee. “Hier kunnen we alles helemaal zelf bepalen.”

Menukaart

Een blik op de menukaart leert dat er van alles te bestellen is in het foodcafé. En of je nou ’s ochtends zin hebt in soep en ’s avonds in een croissantje: het moet allemaal mogelijk zijn in Elize.

“We vinden het altijd jammer dat op bepaalde delen van de dag een groot deel van de menukaart niet beschikbaar is. Alles moet hier kunnen”, zegt Michelle, die voor de zakelijke kant van de ondernemingen zorgt, terwijl Anne de taak van gastvrouw op zich neemt.

Strandtent

Over de gerechten en producten die worden gebruikt is Michelle duidelijk. “We vinden het belangrijk dat alles wat we gebruiken vers en lokaal is. We gebruiken hier dus geen voorverpakte of voorbereide etenswaren, maar hebben bijvoorbeeld wel huisgemaakte mayonaise en jam."

"Daarnaast hebben we ook glutenvrij brood en gezonde gerechten, maar het belangrijkste is dat alles wat we serveren vooral lekker is, dus we wijken hier en daar wel af van die hele gezondheidstrend die gaande is”, zegt Michelle.

Moeder

De naam Elize is een eerbetoon aan hun moeder. “En we vinden het ook een leuke verwijzing naar Für Elise vanwege het conservatorium hiernaast”, legt Michelle uit. Het meest tevreden zijn de zussen met het grote terras van 95 vierkante meter dat ze tot hun beschikking hebben.

“Als de zon straks gaat schijnen, kunnen we al deze openslaande deuren wegschuiven. Dan wordt het een soort strandtent, maar dan zonder het strand. Dat is toch te gek?”

Elize is elke ochtend vanaf 8.00 uur geopend.