Het ontbreken van een huurovereenkomst tussen NS en DEPOT was de belangrijkste reden waarom geen vergunning is verleend door de gemeente aan de initiatiefnemers van deze creatieve hotspot.

DEPOT moest een cultureel warenhuis worden in een industriële loods nabij de 2e Daalsewijk. Aan het plan voor het culturele warenhuis in de oude loods van de NS aan de Concordiastraat werd twee jaar lang gewerkt. 

Het initiatief van Rod Hensen en Roswita Warmerdam moest de eerste culturele vrijplaats van Utrecht worden waar alle vormen van kunst elkaar ontmoeten. Begin februari bleek dat de gemeente geen vergunning afgeeft aan de initiatiefnemers. Een verontwaardigde reactie van Hensen en Warmerdam volgde.

Overlast

In een reactie liet de NS nu weten: “NS, DEPOT en de gemeente zijn tot het einde toe met elkaar in gesprek geweest, maar bleken andere ideeën te hebben over de grootschaligheid van het initiatief. De plannen van DEPOT bleken niet passend te krijgen binnen de kaders die voor de gebiedsontwikkeling zijn gesteld. Ook is er onvoldoende draagvlak in de buurt in verband met mogelijke overlast.”

De NS gaf ook aan op zoek te gaan naar een nieuwe huurder, maar uiteindelijk het hele gebied te willen verkopen.

Lees het uitgebreide artikel over het niet doorgaan van DEPOT op DUIC.