Het Centraal Museum zal deze zomer een tentoonstelling organiseren over de geschiedenis van de Domtoren.

“Toen Utrecht de wereld was, was de Domtoren al een oriëntatiepunt. Dat is nu nog steeds zo,” aldus Edwin Jacobs, directeur Centraal Museum. De Domtoren werd in de middeleeuwen gebouwd en ondanks vele transformaties door branden, blikseminslagen en stormen staat de toren nog altijd overeind. Hoewel recent wel restauratie nodig bleek.

Volgens het museum bestaan er veel verhalen over de ‘mysterieuze toren’. Historicus René de Kam en Frans Kipp besloten om de geschiedenis van de Domtoren uitgebreid te onderzoeken en brachten een boek uit.

Vanaf eind juni worden de onderzoeksresultaten tot leven gebracht in de tentoonstelling: Trots van de Stad. De Utrechtse Domtoren.

25 juni

Jacobs: “Met deze expositie brengen we de wereld van Utrecht dichtbij de mensen. We laten zien hoe de wereld van Utrecht was, en hoe die doorklinkt in het heden.”

In een ‘Time Lapse’ kan je binnen enkele minuten zien hoelang er over de toren is gebouwd en hoeveel mensen daarvoor nodig waren. Samen met het KNMI is daarnaast uitgezocht hoe het mogelijk is dat de Domtoren als een van de weinige grote gebouwen in Utrecht het noodweer van 1 augustus 1674 doorstond.

De tentoonstelling vindt plaats van 25 juni t/m 2 oktober 2016 in ‘De Stallen’, de 1000 m² grote expositieruimte van het Centraal Museum.