Het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht heeft vorig jaar fouten rond schedeloperaties van kinderen niet gemeld. Dat onthult het televisieprogramma Zembla. 

Eerder bracht het onderzoeksprogramma al naar buiten dat er sprake was van een angstcultuur op de KNO-afdeling van het ziekenhuis.

Het ziekenhuis moest in juni vorig jaar op last van de IGZ (Inspectie voor de Gezonheidszorg) stoppen met schedelcorrecties bij kinderen. De ouders van drie kinderen hadden een klacht ingediend bij de IGZ, bevestigt het UMC.

“Ook bij de behandeling van deze kinderen is helaas niet alles goed gedaan”, aldus een schriftelijke reactie op de site.

Daarnaast moeten vijf patiënten met inwendig geplaatste gehoorapparaten opnieuw onder het mes. De eerdere ingrepen hadden niet het gewenste resultaat.

Reactie UMC

Vorig jaar juni sprak Zembla van een angstcultuur op de KNO-afdeling van het ziekenhuis. Het autoritaire gedrag van het afdelingshoofd leidde toen naar het niet melden van twee dodelijke calamiteiten. Het afdelingshoofd is inmiddels ontheven uit zijn functie. Na die uitzending kwamen nog meer gevallen van niet gemelde fouten aan het licht.

De IGZ heeft naar aanleiding van de eerdere Zembla-uitzending een onafhankelijke externe commissie opdracht gegeven om onderzoek uit te voeren en advies uit te brengen.

Het UMC zegt diep geraakt te zijn door de ‘naar verwachting’ aangrijpende beelden die in het programma worden getoond. “De raad van bestuur wacht de onderzoeken niet af en heeft direct een aantal verbetermaatregelen genomen.”

De uitzending is te zien op woensdag 2 maart om 21.15.