In en rond het centrum van Utrecht kunnen bewoners bruin water uit de kraan krijgen. Meerdere Utrechters doen melding van de abnormale kleur. 

Vitens laat weten bezig te zijn met werkzaamheden, delen van de waterleiding worden vervangen. Deze werkzaamheden duren nog tot 4 maart, het bruine water moet sneller weg zijn.

Bruin water wordt veroorzaakt door deeltjes ijzer en mangaan die van nature voorkomen in het grondwater. Deze deeltjes worden voor het grootste deel uit het water gefilterd tijdens het zuiveren van het grondwater tot drinkwater.

Een klein deel gaat door de filters heen en zet zich af in de leidingen. Onder normale omstandigheden is hier niks van te merken, maar tijdens een storing, een lek of reparatiewerkzaamheden kan de stroomsnelheid of stroomrichting veranderen waardoor de deeltjes kunnen loslaten.

Wat te doen?

Waterleidingsbedrijf Vitens laat op hun website weten dat wanneer er bruin water uit de kraan komt mensen het beste de kraan kunnen dichthouden.

“Meestal is dit binnen enkele uren verholpen. Draai na een paar uur de kraan open die het dichtst bij uw watermeter in de buurt zit. Meestal is dit de kraan in de keuken of op het toilet. Op die manier laat u schoon water uw woning binnen komen. Laat het water 10 minuten flink doorstromen totdat de bruine kleur verdwenen is.”