Het spelen van videogames wordt bij de meeste mensen nog geassocieerd met jonge jongens die elkaar online aan het afknallen zijn. Onterecht volgens Jan Willem Nijman en Kitty Calis. 

De twee zetten vorige maand de eerste arthouse game-expositie op in koffietent Broei. “Voor huismoeders kunnen games een heel nieuw medium worden.”

De expositieruimte achterin de populaire koffiezaak aan de Oosterkade is tot en met april omgedoopt tot ‘Broeikas’ als referentie naar de plek en de mensen die gebruik maken van de ruimte. Er worden niet alleen games tentoongesteld, ook is het een plek waar jonge gamemakers en designers uit Utrecht elkaar kunnen ontmoeten.

De games die tentoongesteld worden zijn allesbehalve standaard. Nijman omschrijft het als ‘arthouse-games’. “Bijna niemand kent deze games. Het zijn echt kunstwerken waar soms jaren aan wordt gewerkt. In een spel komen verschillende kunstdisciplines samen. Door de interactiviteit kan de maker je echter veel duidelijker maken dan hij zou kunnen bij andere kunstvormen."

"Zo worden er nu bijvoorbeeld games gemaakt waarbij je in de huid kruipt van een bedelaar. Je ziet dan de hele tijd mensen langs je heenlopen die, ondanks dat je contact probeert te leggen, je negeren,” legt Nijman uit.

Lees verder op DUIC.