Het ene na het andere nieuwe koffietentje popt in Utrecht op, maar in het geval van STACH kun je spreken van een ware clusterbom aan nieuwe Utrechtse filialen.

Op de Twijnstraat, de Biltstraat en de Choorstraat verrezen in mum van tijd nieuwe vestigingen. Jette en Jildou namen een kijkje bij de laatste.

Je zou het gerust de meest fotogenieke plek van Utrecht kunnen noemen; vanaf dit kruispunt bij de Maartensbrug nemen dagelijks hordes mensen een kiekje van de Dom.

Wanneer ze bij het wegstoppen van hun telefoon hun maag horen rammelen, biedt STACH uitkomst. Het lijkt in de eerste instantie vooral om een delicatessenzaak te gaan met broodjes, salades en koffie to-go, maar wie de prachtige wenteltrap naar boven neemt, weet beter.

Uitzicht

Op de vliering staat namelijk een aantal stoelen en tafeltjes, zodat er plaats is voor zo’n 12 man. Vanaf de stoeltjes heb je zowel uitzicht op de toonbank beneden als op de fotograferende mensen buiten.

Genoeg te gluren dus! Boven de drukte van de winkel is dit een heerlijk rustige plek om je koffie te drinken. ‘Laat je afwas lekker staan’, vermeldt een bordje. Houden we van.

Kijk voor meer foto's op DUIC.

Waar wij stevig beide handen aan de leuning hielden bij het beklimmen van de smalle wenteltrap, worden we bediend door een frisse dame die moeiteloos balancerend naar boven komt. Respect.

De latte wordt geserveerd in een glas met blauwe opdruk; dat levert in combinatie met de koffie-met-melk een wat viezig kleurenpallet op. Ook de latte zelf imponeert ons weinig. Te melkachtig, een dun laagje schuim. De cappuccino bevalt wel goed, net als de fijne lungo en lekker sterke espresso.

De koffiekeuze bij STACH is ‘beperkt’ te noemen. Best een verademing eigenlijk, wanneer soms de keuze gemaakt moet worden uit zo’n twintig verschillende zet- en presentatiemethoden.

Vegan

Geheel in de stijl van de bio/vegan/raw-trend, biedt het zoete assortiment van alles met kokos, spelt, haver en dadels. Al is er ook glazuurvernietigend ander lekkers te vinden, zoals de reuzenmacarons in alle kleuren van de regenboog.

We kiezen een spelt-kokoskoek en een merengue. De eerste is heerlijk. Niet te zoet of te droog, lekker rond een uur of elf, als de lunch al lonkt. De merengue is ook lekker, maar vooral bij de wat sterkere koffies aan te raden. Want jeumig, die is zoet! Goed om te delen is ‘ie ook, want gigantisch.

De keuze van het Amsterdamse STACH om in één klap drie vestigingen in Utrecht te openen blijkt niet te overmoedig. Het is er, zover wij kunnen zien, razend druk. Hier op de Choorstraat is het een positieve toevoeging aan het huidige aanbod. De vliering biedt in ieder geval één van de betere gluurplekken van heel Utrecht.

Unique selling point: Prachtige opgeknapt oud pand aan de Maartensbrug, inclusief wiebelwenteltrap.

Afknapmomentje: De blauwe opdruk op het latte-glas. Wij kijken uit naar een zelf ontworpen Stach-servies! Kan best uit met in totaal 9 vestigingen, toch?