Minister Stef Blok van Wonen heeft gezegd een stimulans te geven aan de bouw van betaalbare huurwoningen in Utrecht.

Het gaat daarbij om studio’s en appartementen net boven de sociale huurgrens. Dat schrijft hij zaterdag in een brief aan de Tweede Kamer.

In de regio Utrecht is een groot tekort aan huurwoningen voor middeninkomens. Het tekort zou leiden tot hoge huren en de doorstroming op de woningmarkt bemoeilijken.

In de stad mogen zodoende de komende vijf jaar meer punten worden geteld voor nieuwe huurwoningen tot 40 vierkante meter.

Blok schrijft dat de woningen boven de sociale huurgrens dan aantrekkelijker worden voor beleggers om in te investeren. De woningen zijn vooral in trek voor alleenstaanden en starters.

Begrenzen

De gemeente krijgt wel de mogelijkheid om de huren te begrenzen.

Monique van Loon van Jebber (ontwikkelaar en beheerder van starterswoningen) zegt het besluit van de minister te begrijpen, maar plaatst wel kanttekeningen.

"Het woningtype klopt wat mij betreft niet bij woningen van net boven de sociale huurgrens”, aldus Monique van Loon van ontwikkelaar Jebber. "Jebber duikt ook in dat huursegment tussen 500 en 900 euro per maand, maar bij ons krijg je daarvoor wel een twee- of driekamerappartement."

Van Loon is bang dat de markt wordt verstoord met het aanbieden van woningen tot 40 m2 voor starters. "Natuurlijk kunnen starters huren tussen de 500 en 900 euro betalen, maar het moet wel een passend woningtype zijn."