Maandag werd gestart met de bouw van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie op de Uithof in Utrecht. Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport was aanwezig om samen met enkele kinderen de eerste paal de grond in te slaan.

De start van de bouw is een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van de kinderoncologie in Nederland. Binnen het centrum worden hoog-complexe zorg en het onderzoek naar kinderoncologie in Nederland geconcentreerd.

De nauwe samenwerking tussen onderzoekers en kinderoncologen moet ertoe leiden dat meer kinderen met kanker genezen.

Tien jaar geleden

Nog steeds overlijdt in Nederland één op de vier kinderen met kanker aan deze ziekte. Dit betekent dat elke drie dagen een kind aan kanker overlijdt. Een aantal dat al jaren hetzelfde blijft.

Ouders van kinderen met kanker en zorgprofessionals vonden dat dit beter kan en moet en startten ongeveer tien jaar geleden het initiatief om te komen tot één nationaal kinderoncologisch centrum.

Op dit moment vindt de zorg en research van kinderoncologie nog plaats op zeven verschillende plekken in Nederland. Alle zorg en onderzoek moet in het nieuwe centrum samenkomen.

Gezinnen

Een eerste afdeling werd al in 2014 geopend binnen de muren van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Daar worden kinderen met vaste tumoren vanuit heel Nederland en kinderen met alle vormen van kanker uit de Utrechtse regio behandeld. Ook de researchafdeling is inmiddels gestart in Utrecht.

Minister Schippers plaatste samen met een groep kinderen vandaag, onder grote belangstelling, symbolisch de eerste paal voor de nieuwbouw in de grond. Ook burgemeester Jan van Zanen was aanwezig om zijn steun uit te spreken voor het centrum.

De nieuwbouw zal gereed zijn eind 2017, waarna het Prinses Máxima Centrum begin 2018 voor alle kinderen met kanker in Nederland de deuren opent. Het nieuwe gebouw wordt ook uitgerust met verblijfsmogelijkheden voor de gezinnen van kinderen in behandeling.

Bekijk de slideshow: