2016 is misschien wel het drukste jaar voor het Stationsgebied. Zo wordt de singel nog langer, komt de Moreelsebrug er en worden de busstations omgegooid. Wethouder Victor Everhardt en manager uitvoering Simon Roozen lichtten toe wat er gaat gebeuren het komend kalenderjaar.

De eerste grote klapper in het Stationsgebied voor 2016 is twee weken geleden al gemaakt toen de eerste helft van de Moreelsebrug werd geplaatst. Deze brug moet aan het eind van het jaar helemaal af zijn.

De brug kan achter pas af worden gebouwd als de aansluiting bij het Moreelsepark vrij komt. Hiervoor moet het busstation aan de oost-zijde van stad gesloten worden. Dit gaat gebeuren op 2 juli. Dan zal het hele busstation oost naar het nieuwe busstation aan de westkant van Utrecht Centraal verhuizen.

Een ander groot project dat door deze verhuizing van start kan is de bouw van de grootste fietsenstalling ter wereld. Het eerste deel moet in 2017 klaar zijn. Vorige week werd bekend dat dit eerste deel een jaar later dan gepland wordt opgeleverd.

Comfort

Volgens Roozen heeft dit alles te maken met comfort en bereikbaarheid. “Als we het eerste deel dit jaar al zouden openstellen dan is er maar één toegangstunnel. Als al die duizenden fietsers hier doorheen zouden moeten gaan wordt het elke dag chaos. Dan kunnen we de mensen beter niet aandoen. In 2017 zijn er drie toegangswegen en zal het comfort voor de fietser een stuk hoger liggen.”

Het Jaarbeursplein is inmiddels één grote zandvlakte. Deze plek wordt helemaal klaargestoomd zodat de herinrichting hiervan en de bouw van de parkeergarage zo snel mogelijk kunnen beginnen. Vervolgens zal er in fases verbouwd gaan worden zodat alle verkeersstromen in tact blijven. Het plein moet in 2018 klaar zijn.

Singel

Een ander in het oog springend project waar veel aan gewerkt gaat worden de komende maanden is het stuk singel dat voor TivoliVredenburg wordt aangelegd.

De ernst van het stuk vervuilde grond voor het muziekpaleis is nog altijd niet helemaal vastgesteld waardoor de definitieve oplossing voor dit stuk grond nog niet duidelijk is. De trappen voor het gebouw die tot aan het nieuwste stuk singel lopen moeten in ieder geval 1 juni gereed zijn.

Andere projecten waar aan gewerkt gaan worden dit jaar zijn het Rijksvastgoedkantoor De Knoop naast de Rabobank. Er wordt gestart met de nieuwe WTC bij het Jaarbeursplein. De megabioscoop bij de Jaarbeurs wordt dit jaar neergezet en begin 2017 in gebruik genomen.

Er wordt gestart met de bouw aan de van Sijpesteijnkade en de fietsverbinding tussen het Westplein en de Leidseveertunnel (de voormalige graffititunnel) wordt eind dit jaar hersteld.