Utrecht krijgt geen cultureel warenhuis in de vorm van DEPOT, zo heeft de Nederlandse Spoorwegen (NS) besloten. Dat laten de initiatiefnemers van DEPOT vrijdag weten.

Ondanks eerdere toezeggingen (een ontwikkelvisie en een huurovereenkomst) trekt de NS nu alsnog een streep door de plannen.

Aan het plan voor een cultureel warenhuis in een oude loods van de NS aan de Concordiastraat bij de Tweede Daalsedijk werd al twee jaar lang gewerkt. DEPOT moest de eerste culturele vrijplaats van Utrecht worden waar alle vormen van kunst elkaar ontmoeten.

In december krijgen Warmerdam en Hensen al te horen dat de gemeente de vergunningsaanvraag niet gaat toekennen vanwege de grootschaligheid. De schaalgrootte moest naar beneden worden bijgesteld op het gebied van sluitingsstijden, capaciteit, terrasgrootte en -ligging, het akoestisch rapport en de parkeerplaatsen.

Bezoekers

“De NS stelt in het laatste gesprek zelfs dat het maximum aantal bezoekers nog slechts 500 per dag mag bedragen, waarmee het bedrijf ook deels de leidende ontwikkelvisie negeert,” zeggen initiatiefnemers Rod Hensen en Roswita Warmerdam. “Met deze nieuwe eis kan geen enkele ondernemer een (vervallen) pand van 2.000 vierkante meter rendabel maken. De NS zet met deze eis (al dan niet) moedwillig een streep door DEPOT.”

Oproep

Warmerdam en Hensen, én alle participanten staan nu met lege handen. Er zullen juridische stappen worden genomen om ten minste de investeringskosten terug te vorderen en de crediteuren uit te betalen.

Maar Warmerdam en Hensen zitten niet bij de pakken neer. “We hopen snel een nieuwe locatie te vinden waar we DEPOT kunnen starten. Iedereen die een locatie kent of bezit waar DEPOT goed zou passen: neem contact met ons op! Het concept en alle participanten staan klaar. We kunnen morgen op een nieuwe plek doorstarten. Zo hopen we dat alle tijd en energie die erin is gestopt, niet voor niets is geweest.”, aldus Rod Hensen. Iedereen die heeft geïnvesteerd in DEPOT middels crowdfunding ontvangt op korte termijn bericht.