Vijf Utrechtse musea hebben flinke schenkingen gekregen van de BankGiro Loterij. Tijdens het jaarlijkse gala kreeg Museum Catharijneconvent te horen dat ze 925.000 euro ontvangen.

Het Catharijneconvent dankt het hoge bedrag aan het project ‘Het Grootste Museum van Nederland’ dat ze opzetten. Het museum wil de komende tijd het grote publiekspotentieel van kerken benutten om het draagvlak van religieus erfgoed te vergroten.

Museum Catharijneconvent zal in heel Nederland twaalf beeldbepalende kerken en hun topkunst toegankelijk en zichtbaar maken voor het grote publiek.

Ook Het Spoorwegmuseum is goed bedeeld. Ze ontvangen 864.000 euro om een nieuwe attractie te realiseren: De InstructieWagon. Door een mix van proefjes en interactieve technieken maakt deze wagon de moderne treintechniek en de achterliggende (natuurkundige) processen zichtbaar.

Universiteitsmuseum

Het Universiteitsmuseum ontvangt van de BankGiro Loterij een eenmalige schenking van 300.000 euro. Het museum maakt erfgoed en wetenschap benaderbaar voor een breed publiek. Het Universiteitsmuseum speelt in op de populariteit van wetenschap met laagdrempelige en aansprekende tentoonstellingen.

Een verbouwing en herinrichting van het gebouw zijn noodzakelijk om het groeiende aantal bezoekers gastvrij te kunnen blijven ontvangen. Met een vernieuwd museum wil men doorgroeien naar 100.000 bezoekers per jaar.

Tot slot krijgen ook het Centraal Museum Utrecht en Museum Speelklok tot Pierement donaties van respectievelijk 304.050 euro en 200.631 euro.