Het Utrechtse bedrijf Cure4 kwam woensdag negatief in het nieuws toen een afgewezen sollicitant insinueerde dat het bedrijf bij de keuze voor een nieuwe medewerker discrimineerde. Het bedrijf zegt echter dat afkomst geen rol speelde bij de afwijzing.

Sollicitant Mohamed el Alili sprak woensdag via sociale media over een sollicitatiebrief die onder zijn eigen naam werd afgewezen terwijl hij met hetzelfde CV maar met de naam Matthijs erboven wel werd uitgenodigd voor een gesprek.

Cure4, gelegen aan de Kanaalweg, doet nu haar kant van het verhaal. "Beide sollicitanten, zowel Mohamed als Matthijs, werden bij ons initieel afgewezen, vervolgens werd alleen Matthijs uitgenodigd. Hoe zit dit? We willen de feiten in alle transparantie met jullie delen."

"Vooropgesteld: we vinden het erg jammer dat dit is gebeurd en snappen ook de frustratie van Mohamed. We geloven zeker dat hij bovengemiddeld vaak wordt afgewezen en dat zijn afkomst hierbij – onterecht – een rol speelt. Maar niet bij ons. Wij zijn een bedrijf van 35 medewerkers. Eén op de zeven is bij ons ‘allochtoon’ en van de 35 ‘man’ is ruim de helft vrouw. Dat is niet alleen ver boven het landelijk gemiddelde, maar we zijn ervan overtuigd dat deze diversiteit bijdraagt aan het succes en de groei van ons bedrijf." zo laat het bedrijf in een persverklaring weten.

"Op 10 januari kregen we een CV en brief van Mohamed binnen. Dit was één van de vele brieven. Door onze recruiters is Mohamed afgewezen. Op 15 januari kregen we een CV en brief van Matthijs binnen. Door dezelfde recruiters is ook Matthijs in eerste instantie afgewezen."

Overleg

"Intern is er tussen management en recruitment overlegd waarom we toch niet de juiste kandidaten binnenkregen. Wij hebben toen een beperkt deel dan de ontvangen brieven en CV’s herbeoordeeld, waaronder het CV van Matthijs. Het was wellicht nauwkeurig geweest als we meer of misschien wel alle CV’s hierin hadden betrokken, maar het is zeker geen discriminatie", aldus Cure4 over de ontstane situatie.

Cure4 is de afgelopen 24 uur van vele kanten benaderd. "Journalisten, politici en mensen op sociale media die ons wegzetten als een discriminerend bedrijf. Geloof ons, dit raakt ons diep. Wij zijn een bedrijf dat niet polariseert; waar het juist niet uitmaakt of je Mohamed of Matthijs heet. Net zoals wij het Mohamed gunnen dat de wereld hem zonder vooroordelen benadert, hopen we dat Mohamed inziet dat dezelfde vooroordelen leiden tot het onterecht wegzetten van ons bedrijf en onze medewerkers als discriminerend."

Het bedrijf laat tot slot weten dat het sollicitatiegesprek waar Mohamed voor is uitgenodigd nog altijd open staat.