De provincie Utrecht zet een flinke stop op de nieuwbouw van kantoren. Reden hiervoor is de vele leegstand en verloedering van kantoorgebouwen in de regio.

Dat blijkt uit de zogeheten Thematische Structuurvisie Kantoren dat gisteren unaniem door de Provinciale Staten is aangenomen.

"Deze provinciale ingreep is nodig om het aanbod voor de komende jaren af te stemmen op de toekomstige vraag en ervoor te zorgen dat er niet nog meer kantoren gebouwd worden waar simpelweg geen behoefte aan is", zegt gedeputeerde Bart Krol over de nieuwe structuurvisie.

In de provincie Utrecht staat 1,2 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg, maar liefst 19 procent van de totale kantorenvoorraad. Ondanks de leegstand kan volgens de regels van bestemmingsplannen in de provincie Utrecht nog maximaal 4,3 miljoen vierkante meter nieuwe kantoorruimte worden bijgebouwd.

De meeste van deze bestemmingsplannen zijn gebaseerd op vastgoedprogramma’s uit de tijd dat iedereen nog overtuigd was van aanhoudende groei op de kantorenmarkt.

Leidsche Rijn Centrum

Voor het stationsgebied in Utrecht heeft deze regeling geen gevolgen doordat het een toplocatie is met internationale allure. Voor Leidsche Rijn Centrum heeft dit wel gevolgen.

De mogelijke 500.000 vierkante meter kantooroppervlakte wordt teruggebracht tot 200.000 vierkante meter. In Papendorp wordt de maximale kantoorruimte teruggebracht van ongeveer 370.000 vierkante meter naar 140.000 vierkante meter. In Strijkviertel wordt de geplande capaciteit volledig gereduceerd.