Koninklijke Horeca Nederland Utrecht (KHN), de gemeente Utrecht, de politie, de Veiligheidsregio Utrecht en het Openbaar Ministerie (OM) gaan nu ook samenwerken met studentenverenigingen om uitgaansgeweld in de stad tegen te gaan.

Maandagmiddag tekenden de partijen het 'Veilig Uitgaan Convenant: Schoon uitgaan' in café Hofman. Hierin staat beschreven wat de verschillende partijen doen in Utrecht om uitgaansgeweld zo veel mogelijk te voorkomen en zo snel mogelijk de kop in te drukken.

De voorgaande convenanten zijn dusdanig succesvol geweest dat andere steden zich inmiddels afvragen hoe Utrecht dit doet. 

DUIC.nl sprak met Emile Vermeulen (wijkagent Horeca), Emile Faulborn (bestuurslid KHN) en Joke Beekes (gemeente Utrecht) over het convenant.

Oefeningen

De laatste jaren is de samenwerking tussen de verschillende partijen geïntensiveerd door middel van de inzet van een speciale app en bijvoorbeeld door het uitvoeren van speciale ontruimingsoefeningen. "De laatste weken heeft het UIT-team van de politie bijvoorbeeld meerdere keren belangeloos kunnen oefenen in de Woolloomooloo discotheek", zegt Vermeulen.

"Door dit convenant snappen portiers en agenten elkaar ook steeds beter. Puur doordat men met elkaar dit soort oefeningen doet. Hierdoor vinden de verschillende betrokkenen elkaar steeds makkelijker en worden veel vechtpartijen voorkomen. Portiers melden dreigende situaties nu direct waardoor wij er nu vaak bij zijn voordat het escaleert", aldus de wijkagent.

App

Onder de horeca-ondernemers en portiers is er de afgelopen jaren een speciale app in het leven geroepen om elkaar beter en snel te kunnen informeren. Deze app biedt beveiligers handvatten voor hoe te handelen bij geweld of drugsdelicten tijdens uitgaansnachten.

Door de app blijven kennis en vaardigheden van beveiligers up-to-date: denk aan drugsinfo, EHBO, hoe te handelen bij incidenten zoals aanhoudingen, vorderen en aangiftes. Ook staat er informatie in over horecaontzeggingen. "Dit draagt bij aan het verhogen van de veiligheid(sgevoelens) van zowel horecabezoekers als -personeel", zegt Faulborn.

"De samenwerking is eigenlijk te mooi om waar te zijn", vervolgt ze. "Maar dat is tevens ook de valkuil. We moeten niet denken dat we er al zijn."

Vermeulen vult aan: "Aan het begin van de avond stelden we ons bijvoorbeeld vaak op bij de Neude om vanaf dat centrale plein makkelijk het uitgaansgebied te overzien. Uit onderzoeken blijkt nu dat mensen doordat wij daar altijd staan die plek als de meest onveilige ervaren. Dus dat doen we niet meer."

Trots

Vermeulen is trots op de cijfers die er overlegd kunnen worden. "96 procent van het uitgaanspubliek geeft aan nog nooit een onveilige situatie te hebben meegemaakt en 91 procent geeft aan zich nooit onveilig te voelen. We hebben hier de op drie na beste veiligheidsbeleving van het land. En dat voor zo’n grote stad", vertelt de agente.

Beekes zegt ook dat de stad hier trots op kan zijn. "Er wordt ook door andere steden gevraagd hoe wij dat hier doen." Ze zorgt ervoor dat alle neuzen binnen het ambtelijk apparaat die met dit onderwerp te maken hebben dezelfde kant op staan. Dat is ook belangrijk bij een nieuw speerpunt in het convenant: 'Schoon uitgaan'. 

"We gaan nu ook kijken hoe we kunnen zorgen dat er bijvoorbeeld minder vuilniszakken op de weg komen te staan tijdens uitgaansnachten", aldus Beekes.

Goede weg

Het feit dat de gemeente zich onder andere met dit soort zaken kan bezighouden is voor Faulborn een teken dat ze op de goede weg zijn. "Normaal kwamen we niet eens toe aan dit soort zaken. Maar het is voor ondernemers echt een probleem dat het vuilnis op donderdagavond buiten moet worden gezet. Elke vrijdagochtend ligt de straat namelijk bezaaid met afval."

Tot slot wordt de komende periode de samenwerking met de verschillende studentenverenigingen opgezocht. Vermeulen: "Het is eigenlijk gek dat we in feite vrijwel al ons werk doen voor deze groep, maar dat we nog nooit met ze gesproken hebben. We hebben nu de samenwerking opgezocht en ze reageerden heel positief. Zo is er nu ook al een idee ontstaan om tijdens geweldsincidenten calamiteitsverlichting op de daders te richten. Dat gaan we nu de komende tijd uitproberen. Het zou de vechtersbazen moeten doen stoppen."