Partij voor de Dieren wil dat winkeliers in Utrecht deuren sluiten

Ondanks dat het buiten soms ijskoud is laten winkeliers de winkeldeuren de gehele winter wagenwijd openstaan. Dit kan niet meer stelt de Partij voor de Dieren in Utrecht en roept het college op om actie te ondernemen.  

“Bijna alle winkeliers in de Utrechtse binnenstad stoken voor de straat,” laat fractievoorzitter Eva van Esch weten. De fractie roept het college op om maatregelen te nemen om deze energieverspilling een halt toe te roepen.“Open winkeldeuren passen niet bij een gemeente die zegt energiebesparing hoog in het vaandel te hebben en te streven naar een klimaatneutrale stad.”

Na een ronde door de binnenstad heeft de fractie moeten concluderen dat vrijwel alle winkels in het centrum hun deuren wagenwijd hebben openstaan. “Als winkeliers hun deur dichtdoen of kiezen voor schuifdeuren kunnen ze zo’n 40 procent besparen op energieverbruik.”

Ook heeft een ‘dichte deur’ een positieve invloed op de beleving van de klant en het winkelpersoneel. Bovendien hoeft dit geen negatieve invloed te hebben op het aantal klanten, stelt de partij.

Moeite

Van Esch: “Mensen zijn prima in staat om zelf deuren open te doen. Bovendien ontmoedigen open winkeldeuren mensen om thuis energieverspilling tegen te gaan, ze vragen zich af waarom ze hier moeite voor zouden doen als winkels warme lucht direct de straat op blazen.”

De fractie vraagt het college om regels door te voeren die winkeliers dwingen hun deuren in de winter niet meer open te laten staan.

Lees meer over:
Tip de redactie