Plannen voor duurzame woonwijk langs Merwedekanaal doorgezet

De transformatie van het oude Defensieterrein aan het Merwedekanaal naar een duurzame woonwijk is weer een stap dichterbij nu het college van B&W het Stedenbouwkundig Programma van Eisen heeft vrijgegeven.

Eind 2018 moeten daar ongeveer vijfhonderd woningen staan.

De nieuwe woonwijk, bij rijksmonument Villa Jongerius, past volgens de gemeente bij de wens om van Utrecht een "duurzame en gezonde stad te maken". De wijk gaat eind 2018 tussen 450 tot 550 woningen herbergen, waarvan zo’n 250 eengezinswoningen. Verder komen er koop- en huurappartementen in verschillende prijsklassen.

Het idee voor de wijk vraagt aandacht voor gezondheid, groen en duurzaamheid. Er komt een netwerk van groene speelplekken en een deel van het gebied wordt autovrij om ruimte te bieden aan bewegen en spelen. De woningen worden energiezuinig.

Parkeren kan op achtergelegen terreinen en in (verdiepte) parkeergarages. In de stadswijk wordt een aantal grote bomen geplant om hittestress tegen te gaan.

Fietsnetwerk

Aan het Merwedekanaal komt een plek voor de buurt. Ook komt er een stedelijke wand van 5-8 woonlagen, als afscheiding van de omringende verkeerswegen. Ook de aansluiting op de omringende wegen krijgt aandacht in het plan. Zo is gekozen voor één ontsluitingsweg,  vanaf de Overste den Oudenlaan.

Om mensen te motiveren om de auto te laten staan en te kiezen voor de fiets, wordt ingezet op een fietsnetwerk. Fietsers moeten op meerdere plekken de wijk in kunnen.

Brug

De ambitie van de gemeente is om een nieuwe beweegbare brug aan te leggen tussen de nieuwe wijk en Parkhaven. De brug maakt fiets- en loopafstanden naar allerlei voorzieningen (zoals school, kinderdagverblijf, supermarkt) korter, veiliger en aantrekkelijker.

Daarnaast kan vanuit Parkhaven via deze brug een directe verbinding worden gemaakt met parken en recreatiegebieden. Naar aanvullende financiering voor deze brug wordt gezocht.

Lees meer over:
Tip de redactie