Vitens zet watertoren Lauwerhof na jarenlange leegstand in de verkoop. De monumentale toren in de Breedstraatbuurt in Utrecht moet voor de langere termijn een toegevoegde waarde worden voor de buurt. Dat laat Evert van Harn, vastgoedspecialist van Vitens weten.

De 48-meter hoge watertoren staat al jaren leeg, nadat het waterleidingmuseum dat erin zat gevestigd moest verhuizen naar Arnhem. Dit buiten gebruik gestelde vastgoed kan nu eindelijk herbestemd gaan worden.

“We hebben nu al ons huiswerk gedaan,” zegt Van Harn. “Dat wil zeggen dat er onderzoeken zijn gedaan naar de bouwkundige mogelijkheden en dat er grondonderzoek is gedaan. Ook zijn de eerste gesprekken met de gemeente gevoerd en nu gaat de verkoopbrochure namens DTZ Zadelhoff de deur uit.”

Belangstellenden

Van Harn laat weten dat er al meerdere belangstellenden zijn voor de toren. “Dat zijn partijen die bij wijze van spreken alle watertorens willen kopen en partijen die alleen voor deze toren in de markt zijn. We hebben hier wel besloten dat de partij aan wie we dit object gaan verkopen een langdurige bestemming voor het pand moet hebben.

Net zoals wij dat al die jaren hebben gedaan. Dus dat kan best betekenen dat als partij A drie euro biedt en partij B vijf euro, dat we dan toch voor partij A kiezen. Geïnteresseerde partijen moeten met hun plannen wel rekening houden met het feit dat er hier geen parkeergelegenheid is.”

Rotsoord

Vitens wil dat de nieuwe invulling een toegevoegde waarde is voor de buurt. “We kunnen niet aan de buurt verkopen dat de toren nog langer leeg blijft staan,” zegt Van Harn.

“Ik denk daarom dat en combi van wonen en werken met eventueel kleinschalige horeca hier goed kan werken. Een beetje zoals bij de watertoren in Rotsoord is gebeurt dus. Maar wij moeten niet voor projectontwikkelaar spelen. We hopen alleen dat op lange termijn een grote groep blij wordt van de plannen.”