Dit is er dit weekend te doen in Utrecht

Dit weekend vindt het crème de la crème van dichtend Nederland plaats in de finale van het NK Poetry Slam. Op de zesde editie van de jaarlijkse BachDag in TivoliVredenburg is de mooiste muziek van deze beroemde componist te horen. Dansen en worsten eten kan op het ludieke winterfestival Sneeuwbal in Park Transwijk. Maar er zijn meer opties.

100% Selfmade

Acht jonge mannen, verliefd op dansen, met verschillende achtergronden en allemaal laatbloeiers, jagen hun droom na: een leven in de danskunst. Al vechtend banen ze zich een weg naar de top. Wat begint als een onschuldig spelletje aftroeven, loopt uit op een stevige battle.

De jongens gooien alles in de strijd: krachtpatserij, virtuositeit en gemene trucjes. Totdat ze hun plezier, hun kostbare vriendschap en zichzelf dreigen te verliezen. Deze goed ontvangen dansvoorstelling van DOX / Maas theater en dans staat donderdag t/m zaterdag in Theater Kikker. Op zaterdag is er een afterparty.

Wanneer? Donderdag 28 t/m zaterdag 30 januari
Waar? Theater Kikker
Hoe duur? Standaard € 15 / student, -18, U-pas, KikkerKortingPas € 12 / groepskorting >10 € 11

Bekijk video:

NK Poetry Slam Finale

De mooiste metaforen, de beste zinsneden, de meest overdonderende performances: in de finale van het NK Poetry Slam staat de crème de la crème van slammend Nederland op de planken in TivoliVredenburg.

De acht finalisten van dit jaar zijn Carmien Michels, Else Kemps, Gerda Blees, Marloes Robijn, Merlijn Huntjens, Mischa van Huijstee, Naomi Warndorff en Simon Mulder. Allen jonge veelbelovende dichters met een heel eigen geluid.

Dichters Ellen Deckwitz en Daan Doesborgh praten de avond aan elkaar, de jury bestaat uit Ellen ten Damme, Stefan Hertmans en Erik Jan Harmens én het publiek.

Wanneer? Vrijdag 29 januari om 20.00 uur
Waar? TivoliVredenburg
Hoe duur? € 12,50 / CJP € 10

New World Summit: Stateless Democracy

Het Utrechtse Basis voor Actuele Kunst (BAK) presenteert samen met de UU en het Centraal Museum de driedaagse kunstzinnige debatbijeenkomst New World Summit: Stateless Democracy.

Dit reizende fantasieparlement verbindt mensen door de uitwisseling van creativiteit en trok recent in Noord-Syrië de wereldpers.

Bedenker en beeldend kunstenaar Jonas Staal laat zien wat de kracht is van het oproepen tot debat, zeker als dit door een kunstenaar wordt geïnitieerd in plaats van politici.

Wanneer? Vrijdag 29 t/m zondag 31 januari
Waar? Academiegebouw van de Universiteit Utrecht (Domplein)
Hoe duur? Aanmelden is gratis, kan via reservations@newworldsummit.org

IFFR Live!

In ’t Hoogt zie je vrijdag, zaterdag en zondag een selectie films uit het International Film Festival Rotterdam. Voor en na deze films is er in meer dan 30 theaters in heel Europa een live-verbinding met het festival en zie je dus ook de inleiding en de Q&A met de makers en acteurs.

Zelf aan de Q&A deelnemen kan ook. Stel je vraag via Twitter #livecinema. Hier zie je o.a. de film As I Open My Eyes (Frankrijk/Tunesië), over de rebelse Fatah die in de periode net voor de Arabische lente gaat zingen tegen overheidscensuur en zich sterk maakt voor de vrijheid van meningsuiting.

Wanneer? Vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 januari
Waar? ‘t Hoogt
Hoe duur? Normaal € 9 / Korting € 8 / Hoogtpas € 7

Bekijk video:

Coqu zingt Let us garlands bring

Vocaal ensemble Coqu, het eigenzinnige koor uit Utrecht dat elk half jaar met een andere dirigent werkt, bezingt onder leiding van Mitchell Sandler de madrigaalkunst.

In de 16e eeuw kwam het muzikaal onderstrepen of zelfs uitbeelden van de tekst van een gedicht tot grote bloei. Plotseling was er de mogelijkheid om de passie, smart en wellust van poëzie in muziek te laten weerklinken. Coqu zingt daarom een madrigalenkrans van Monteverdi tot Lauridsen en van Schütz tot Kleppe. De dirigent componeerde bovendien twee spiksplinternieuwe madrigalen voor Coqu.

Sandler karakteriseert zijn muziek als "renaissance jazz".

Wanneer? Vrijdag 29 januari, 20.15 uur
Waar? Pieterskerk
Hoe duur? € 15 / < 12 jaar, studenten en CJP of U-pas: € 10

De Kersentuin

Een weduwe verlaat Parijs om de zomer door te brengen op het Russische landgoed waar ze is opgegroeid. Haar terugkeer is beladen. Enkele jaren eerder vertrok ze, na de dood van haar man en haar zoontje. Haar dochter haalt haar over om de confrontatie met het verleden aan te gaan.

Maar er zijn meer problemen: uit financiële nood moet het landgoed worden verkocht. De weduwe weigert de realiteit en de veranderende tijd onder ogen te zien. De werkelijkheid is echter meedogenloos.

Het beroemde Russische toneelstuk De Kersentuin van Tsjechov wordt door een prachtige cast (o.a. Elsie de Brauw, Lien Wildemeersch en Pierre Bokma) opgevoerd.

Wanneer? Vrijdag 29 en zaterdag 30 januari
Waar? Stadsschouwburg Utrecht
Hoe duur? €10 – € 24,50

Bekijk video:

BachDag

De jaarlijkse Bachdag is stevig verankerd in Utrecht. Deze zesde editie biedt opnieuw de mooiste muziek van deze beroemde componist, gespeeld door de beste musici van dit moment. Vox Luminis, in 2015 artist in residence bij het Festival Oude Muziek Utrecht, zingt op het hoofdpodium Bachs aanstekelijke Magnificat, een van zijn Missae Breves en het geliefde motet Jesu, meine Freude.

De jonge, Franse sterklavecinist Jean Rondeau speelt met zijn ensemble Nevermind sonates van Bach en Telemann. Het gerenommeerde Canadese gamba-ensemble Les Voix Humaines van Susie Napper brengt Bachs Die Kunst der Fuge.

De passe-partout is helaas uitverkocht, maar losse kaarten voor de voorstellingen zijn nog wel te krijgen.

Wanneer? Zaterdag 30 januari
Waar? TivoliVredenburg
Hoe duur? Vanaf € 14,50. Kijk op de site voor meer info.

BASIS 1 Jaar

Zaterdag bestaat Utrechts enige technoclub één jaar en dat wordt gevierd met een groot feest. Op de line-up staan de volgende helden: Antal, Job Jobse, Willie Burns en Robert Bergman.

Speciaal voor het éénjarig bestaan worden extra middelen ingezet zoals een nieuw lichtplan en een bredere dj-booth.

Wanneer? Zaterdag 30 januari, 23.00 t/m 06.00 uur
Waar? BASIS
Hoe duur? € 15, hier te bestellen

Sneeuwbal Winterfestival

Leg je warmste muts, je kneuterigste wollen trui en je meest hysterische skipak maar vast klaar, want zaterdag 30 januari is het weer tijd voor Sneeuwbal Winterfestival. In de verwarmde area’s, met namen als Ruige Piste en Behaaglijke Hut, kun je dansen tot je erbij neervalt op techno, techhouse, deephouse en house.

Op de line-up staan onder meer Gaiser (DE), De Sluwe Vos (NL) en Benny Rodrigues (NL). In de Wilde Iglo en Die Verrückte Berghütte dans je op de lekkerste 80’s en 90’s en meezingers. Op het eetplein is er braadworst, soep, een stevige maaltijd en een goed glas glühwein.

Wanneer? Zaterdag 30 januari van 14:00 tot 23:00 uur
Waar? Park Transwijk
Hoe duur? € 35

No More Heroes: David Bowie

David Bowie is niet meer. Zaterdag staat No More Heroes volledig in het teken van de Starman, met een uitgebreid programma in Pandora, Hertz en omliggende pleinen en foyers gehost door dj’s Joost van Bellen en St. Paul.

Verwacht glamrock, postpunk, soul, pop en natuurlijk veel veel Bowie. Ook zijn er interviews, muziek van o.a. Spinvis, Kypski en Meindert Talma en komen er schrijvers als Joubert Pignon en Michiel Lieuwma (De Snijtafel) aan het woord over Bowie.

Op Plein 6 kun je deelnemen aan de Ultieme Bowie Quiz van de Three Imaginary Boys (Popquiz) of je zangkunsten op de proef stellen bij de karaoke met bekende Bowie nummers.

Wanneer? Zaterdag 30 januari van 22.00 tot 4.00 uur
Waar? TivoliVredenburg
Hoe duur? € 12

Gluren bij de Buren

Lokaal talent ontdekken én je buren ontmoeten doe je zondag 31 januari bij de derde editie van Gluren bij de Buren Utrecht.

Volgens beproefd concept openen woonkamers in alle stadswijken hun deuren voor bezoekers. Dit jaar zijn er maar liefst 185 woonkamers waar tussen 13.00 en 18.00 uur een artiest optreedt en een lekker kopje koffie of thee te drinken is.

De meeste artiesten treden drie keer op, dus je hoeft niks te missen. In Lunetten kun je tussen 16.30 uur en 17.30 uur op acht adressen ook nog eens onder het genot van een kop zelfgemaakte soep bijpraten over je belevenissen van die middag.

Wanneer? Zondag 31 januari van 13.00 tot 18.00 uur
Waar? Kijk hier voor alle locaties en optredens
Hoe duur? Gratis, vrijwillige donatie

Zijn we nog iets vergeten? Je kunt jouw uittip hieronder plaatsen.

Lees meer over:
Tip de redactie