De Stadsschouwburg Utrecht wordt woensdagavond na een renovatie van anderhalf jaar weer officieel heropend. De schouwburg is met het ontwerp van Van Hoogevest Architecten weer een stuk dichter bij het oorspronkelijk ontwerp van W.M. Dudok zoals het in 1941 werd opgeleverd.

De renovatie is uitgevoerd in twee fasen om de continuering van het theaterprogramma mogelijk te maken.

In de eerste fase zijn het entreegebied, Zindering, de Blauwe Zaal en de kantoren in het souterrain gerenoveerd. In de tweede fase was het de beurt aan de Douwe Egbertszaal.

Doel van de renovatie was meer zitcomfort en betere zichtlijnen in de Douwe Egbertszaal te creëren en om van de Blauwe Zaal weer een volwaardig vlakkevloer- theater te maken. In de foyers en het entreegebied is meer openheid en licht gebracht.

Bij de ingang bevindt zich nu het nieuwe dagcafé Mevr. Dudok met uitzicht op de fontein van Joop Hekman ‘het feest der Muzen’ in het Zocherpark. De kassa is weer ‘teruggezet’ waar Dudok het oorspronkelijk had bedoeld, rechts van de entree. Ook de garderobe is verplaatst en bevindt zich nu tegenover Mevr. Dudok.

Heftribune

In de Douwe Egbertszaal is de heftribune vernieuwd. Zichtlijnen zijn verbeterd, er is meer beenruimte tussen de rijen en de stoelen zijn vernieuwd. De Blauwe Zaal is ingrijpend verbouwd. Het dak ging eraf om het mogelijk te maken de pilaren, die in het zicht van het publiek stonden, te verwijderen. Er is een groot speelvlak gecreëerd en de nieuwe inschuifbare tribune is een kwartslag gedraaid.

De verbouwing kostte een kleine 5 miljoen euro. Lees een uitgebreid interview met Schouwburg-directeur Lucia Claus in onze papieren krant die vandaag verschijnt.