De totale kosten voor Oud en Nieuw bedragen 186.030 euro voor de gemeeente.

Dat is een schadepost die 77 procent hoger uitvalt dan vorig jaar en 139 procent meer dan twee jaar geleden, maakt het college van B&W dinsdag bekend.

De gemeente is vooral verbaasd over de schade aan prullenbakken. "Opvallend dit jaar is, dat prullenbakken die vooraf waren dichtgezet, zijn losgeschroefd en alsnog zijn opgeblazen." De stijging kent daarnaast twee belangrijke oorzaken. Allereerst is extreem veel schade aan parkeermeters toegebracht, namelijk voor 40.000 euro. Daarnaast is een compleet speeltoestel met rubberen gietvloer in rook opgegaan. Deze schade is geraamd op 28.000 euro.

Hit and Run

Verder heeft de politie slechts één persoon kunnen aanhouden voor het opblazen van een ondergrondse container met vuurwerk.

De gemeente Utrecht heeft hiervan aangifte gedaan. Het stadsbestuur hoopt in de toekomst mobiel cameratoezicht te mogen inzetten zodat daders makkelijk opgespoord kunnen worden. "Het is lastig om daders op heterdaad te betrappen, omdat er sprake is van een 'hit and run' delict." 

"De daders zorgen ervoor dat ze deze feiten plegen op plaatsen waar geen politie of ander toezicht aanwezig is. Ze waken ervoor slechts daar toe te slaan waar geen cameratoezicht is en zijn meestal voorzien zijn van capuchons en andere attributen, die eventuele herkenning bemoeilijken.”

Raadsvoorstel

Steven de Vries, raadslid van GroenLinks Utrecht, heeft direct na de bekendmaking van de cijfers aangekondigd actie te ondernemen. Hij gaat een initiatief-raadsvoorstel schrijven. "GroenLinks is geschrokken van de enorme kosten en ordeverstoringen die gepaard zijn gegaan met de jaarwisseling."

"Deze kosten blijken elk jaar toe te nemen. GroenLinks gaat daarom het heft in eigen handen nemen en een raadsvoorstel maken om de schade en overlast die ontstaat door het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling te beperken."